Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кариерни консултанти се срещнаха с ученици във Видин

3
Снимка: ЦКО-Видин

Интерактивна дискусия с ученици от VII  и VIII клас от община Видин на тема "Моят избор сега - инвестиция в бъдещето" се проведе в Центъра за кариерно ориентиране- Видин. Срещата се проведе по метода "световно кафене". Учениците от 10 училища бяха разделени на 4 групи, каза старши експертът по професионално образование и обучение в Регионалното управление на образованието Видин- Наталия Крумова:

"Различни въпроси са подготвени към учениците - кога, къде и какво искам да работя. Всяка маса, на която са разпределени участниците, отговаря на определена тематична област. Маса номер 1 е свързана с предложения за профилирано обучение, маса  2 - професионално образование, икономика и туризъм, маса 3 - област на дейност- селско и горско стопанство, маса 4 -  област на дейност- техника и строителство."

Целта на дискусията е да създаде условия за информиран и осъзнат избор на образование и професия и да утвърди ролята на Центъра за кариерно ориентиране като институция, предоставяща информация за изграждане на умения и компетентности, каза ръководителят на организацията Силвия Ставрева:

"Намерението на дискусията е да бъдем полезни на децата да се запознаят по един нетрадиционен начин с профилите и професиите, които се предлагат в област Видин. Забелязваме интерес у децата, които участват в нашите дискусии. Трудно ни е да обхванем всички, но се надяваме да предадат информацията на своите съученици. В рамките на близо час да обсъдим всички профили и професии, които се предлагат в областта, а учениците да дадат своето мнение за това, кое за тях би било най-полезно, за да продължават своята реализация в бъдеще, в мечтана професия. Децата се насочват предимно към познати професии в публичното пространство, като журналист, програмист, бизнес, медицина, ресторантьорство. Много интересно за момичетата е фризьорството. Децата имат амбиции да развият своите познания и да продължат образованието си."

Учениците разказаха, че дискусията им е била полезна:

"Беше интересно, помогна ни да се запознаем с много нови индустрии. Аз съм се насочила към програмист или аниматор в кино индустрията... Аз съм се насочил към архитектура, дискусията ми помогна за моя избор... Дискусията ми помогна и ще се опитам да посещавам Центъра и в други дни... Още не мога да избера, колебая се между няколко професии..."

Консултантите в Центъра, със съдействието на Регионалното управление на образованието, ще обиколят всички училища в област Видин, където ще се срещнат с родители и ученици, за да ги запознаят с дейността си. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

11 точки ще разгледа Общинският съвет в Мездра

По традиция в последния четвъртък от месеца, който през август се пада на 29-и, Общинският съвет в Мездра ще проведе от 16.00 часа своето редовно заседание при Проект за дневен ред, включващ 11 точки. Заседанието ще започне с приемане на Годишен отчет за изпълнението на бюджета и средствата от ЕС за 2023 година, финансов отчет за второто тримесечие на..

публикувано на 27.08.24 в 08:44

Снимката на 26 август 2024 година

Продължават дейностите по гасене на  пожар  в землището на село Долно Церовене, община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа.  Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди.   Консултанти ще помагат при попълването на заявленията на..

публикувано на 26.08.24 в 18:00

Пожар гори край село Долно Церовене

Продължават дейностите по гасене на пожар в землището на село Долно Церовене , община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа. Днес на терен са 6 служители на Държавно горско стопанство -  Монтана с две пожарни коли. Унищожена е близо 250 дка акациева гора. Потушен е пожарът в..

публикувано на 26.08.24 в 16:37

Публично обсъждане на отчета на общинския бюджет за 2023 г. се проведе в Мездра

Публично обсъждане на отчета за касовото изпълнение на общинския бюджет за 2023 г. и на отчета на сметките за средства от Европейския съюз (ЕС) се проведе в Община Мездра, съобщават от местната администрация. На обсъждането присъстваха представители на Общинската администрация, кметове и кметски наместници на населени места, ръководители на бюджетни..

публикувано на 26.08.24 в 16:07

Два автомобила се удариха между Дунавци и Арчар

Тежка катастрофа е станала по пътя Дунанвци- Арчар . Временно беше ограничено движението и в двете посоки, съобщават от Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Инцидентът е станал след депото за битови отпадъци около 14:00 часа. Челно са се блъснали два автомобила. Единият от тях е с разградска регистрация, а другият - с видинска, съобщи източник на..

публикувано на 26.08.24 в 16:02

Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди

Консултанти от днес помагат при попълването на заявленията на хората, които ще кандидатстват за подмяна на отоплителните уреди по проект на Общината. Открит е офис за техническа подкрепа, който е на адрес улица "Баба Тонка" №3 във Видин. Целта е да се подобри качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на нивото на фини прахови частици...

публикувано на 26.08.24 в 14:48

С две премиери, турнета и гостуващи спектакли врачанският театър започва новия сезон

Драматично-куклен театър-Враца  (ДКТ-Враца) стартира новия творчески сезон. През септември програмата на театъра обещава разнообразие от постановки, турнета, гостуващи спектакли и две впечатляващи премиери, посочват от културната институция. Още на 5 септември, четвъртък, Врачанският театър ще зарадва публиката в село Габаре с две..

публикувано на 26.08.24 в 14:00