Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС с различно виждане за Брекзит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск опроверга твърденията, че Европейският съюз е съгласен да договаря с Великобритания търговско споразумение още преди уточняването на условията по напускане на страната. В Малта Туск заяви, че първо трябва да има сделка по статута на европейските граждани, юридическите условия за фирмите, дължимите пари от Лондон към европейския бюджет и уреждането на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия:
 
Само когато постигмен достатъчен наредък по оттеглянето, тогава можем да обсъждаме рамката на бъдещите ни отношения. Започването на паралелни преговори по всички въпроси по едно и също време – както някои в Обединеното кралство предлагат – няма да се случи.
 
Днес екипът на Туск изпрати до делегациите на 27-те правителства предложение за общи политически насоки при провеждането на преговорите за Брекзит. Те ще бъдат обсъдени на национално ниво и окончателно приети от лидерите на ЕС на 29 април.

Евросъюзът ще се стреми към два етапа на преговорите. В първата фаза трябва да се договори напускането на Великобритания, а едва след това бъдещето сътрудничество.

Целта на първата фаза е да се постигне максимална яснота за правата на над 3 милиона граждани на ЕС, но и на фирмите от Съюза на Острова. Освен това европейските лидери трябва да решат кога е постигнат необходимият напредък, който да позволи преговорите да продължат на следващо ниво.

В плановете на ЕС също така е предвидено сключването на преходно споразумение с Лондон през 2019 г. Нещо повече – Брюксел не изключва възможността за провал на разговорите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!