Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди британци се обявиха срещу депортирането на популярен работник в магазин в Лондон

Хиляди британци подписаха онлайн петиция в знак на протест срещу депортирането на популярен работник в магазин в Лондон, задържан от миграционните служби ден след задействането на член 50.

Сърбинът Стоян Янкович, на 53 години, живее във Великобритания от 26 години. Дошъл е на Острова през 1991 година около събитията при разпадането на бивша Югославия. От 15 години той работи в магазин в лондонския квартал "Кентиш таун". Янкович си е плащал редовно данъците и има разрешително за работа, съобщи неговият работодател, като допълни, че Стоян е неделима част от общността. През последните 10 години всеки месец Янкович се е разписвал в миграциониния център, но когато миналата седмица отишъл за поредното разписване, той е бил задържан, вкаран във ван, откаран в център за депортиране и се очаква утре да бъде прехвърлен в Сърбия. 

Предполага се, че той е задържан, защото разрешителното му за постоянно пребиваване е изтекло през 1999 година. Задържането му обаче неизбежно се свързва със започването на преговорите за Брекзит и депутатът Киър Стармър, който е министър в сянка за Брекзит, изпрати писмо до вътрешния министър Амбър Ръд с призив депортирането му да бъде отложено с 14 дни, за да може да бъде обжалвано. 

Междувременно започна подписване на петиция за освобождаването на Янкович, която събра повече от 9 хиляди подписа, сред които и на популярния спортен водещ по Би Би Си Гари Линекер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!