Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кое препъна десните партии към Парламента?!

Снимка: Колаж: Полина Тодорова
Разговор в "Посоките на делника" с представители на Реформаторския блок, на "Нова република“ и на "Да, България".

Традиционната българска десница остана извън парламента след извънредните парламентарни избори. Коалициите "Реформаторски блок - Глас Народен“, "Да, България“ и "Нова република“ не успяха да прескочат 4-процентната бариера за влизане в 44-ото Народно събрание. Освен, че Реформаторският блок, „Да, България“ и "Нова република“ остават извън новия парламент, остават и без държавни субсидии.

Разговаряхме с Павел Паунов, който е член на Националния съвет на Движение България на гражданите, което пък е част от Реформаторския блок. Павел Паунов бе и на второ място в листата за народни представители от Реформаторския блок за Видински регион:

"Смятам, че този път за последно трябва да си вземем поуките всички ние, които представляваме различните партии от дясното политическо пространство. И трябва да се извиним на 300 000 български граждани, които дадоха своето доверие за всеки от нас. Ако играехме заедно с колегите от "Нова република" и от "Да, България", щяхме да бъдем трета политическа сила във Видинска област, щяхме да излъчим народен представител. За съжаление, явяването в три политически сили, това не се случи. "Реформаторският блок" специално с колегите от "Нова република" почти нямаме никакви идеологически различия. Единственото, което ни различаваше е, че те смятаха, че може би трябва да минем в опозиция и да се опитаме чрез опозиционни действия да контролираме политиката и да защитаваме дясното. Ние пък смятахме, че трябва да присъстваме в изпълнителната власт, за да може действително да заложим на картата на дневния ред важните въпроси. Пътят обаче е един- старата автентична десница трябва да се обедини", подчерта Павел Паунов.
 
Пряко по телефона Вили Лилков от "Нова република" заяви, че "явно по-нататъшно раздробяване на десните партии е безсмислено. Самите избори го доказаха и всеки, който продължи да смята, че някаква нова формация, която ще излезе от съществуващи десни партии, ще има успех, се лъже. Печеливш ще бъде вариантът за десните партии да започнат да се обединяват и да работят заедно. Правилният път е обединение и взаимодействие! Това обединение не може да стане нито много бързо, нито може да стане безпринципно и чисто механично. Съгласен съм с г-н Паунов, че идеологически различия нямаме с партиите от Реформаторския блок. Може би там основният въпрос, който ни раздели, бих казал основният проблем, е отношението към Бойко Борисов и към ГЕРБ. Там видяхме, че имаме диаметрално различни позиции, докато колегите от Реформаторския блок смятаха, че трябва да вървят заедно с ГЕРБ и, че те приемат и Бойко Борисов като министър председател, и взаимодействието заедно с тях в управлението, ние от "Нова република" считахме, че не би трябвало да влизаме и да управляваме заедно с Бойко Борисов. Така че това е един важен въпрос, който трябва да изяснят десните партии преди да започнат да се обединяват. Това, което е притеснително, е не само отсъствието на десните партии в парламента, а притеснително е това, което се очертава- този парламент да бъде с доста по-ниска компетентност от 43-тото Народно събрание, предвид на хората и формациите, които са вътре."

Боряна Мусева от "Да, България" бе водач на листата за Видин. Родена е в София, но корените на рода ѝ са от Видин. В телефонен разговор Боряна Мусева коментира, че "Да, България" никога не е казвала, че е дясна партия. "Да, България" казва: "Ние сме в центъра- ние не сме нито десни, нито леви. Ние искаме да обединим представители на демократичната общност". Резултатът от изборите, който постигнахме в Северозападна България много ни натъжи, но пък от друга страна за нас предизвикателството е ние да спечелим все повече доверие на все повече хора в Северозапада. Вярваме, че има какво да кажем ново в политическото пространство, в което ние попаднахме от съвсем скоро. Искаме да бъдем гласа, будната съвест на обществото, което да озаптява тези системни партии, които попаднаха в парламента."

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03