Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП гласува условията за изхода от преговорите за излизането на Великобритания от ЕС

Снимка: europarl.europa.eu

Европейският парламент ще разисква и гласува свои условия за изхода от преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

По закон евродепутатите нямат право да участват в преговорния процес и днешната резолюция няма обвързващ характер. Вече договорената сделка между Европейската комисия (ЕК) и Лондон обаче след 2 години трябва да бъде подложена на гласуване в Страсбург и ако не получи мнозинство, няма да влезе в сила.

Водещите парламентарни групи на ЕНП, ПЕС, либералите и зелените са се обединили около общи позиции, с които се надяват индиректно да повлияят на разговорите по Брекзит. Според тях първо трябва да се уреди реципрочно статутът на постоянно пребиваващите британски и европейски граждани от двете страни на Ламанша.

В дебатите преди гласуването ще участва и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Неговата институция ще преговаря с британското правителство от името на 27-те правителства на ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тереза Мей

Тереза Мей: Ограничаването на свободата на движение няма да настъпи веднага след Брекзит

Британският премиер Тереза Мей призна, че ограничаването на свободата на движение няма да настъпи веднага след като Великобритания напусне ЕС. Изявленията на премиера по време на посещението ѝ в Йордания и Саудитска Арабия не се понравиха на..

публикувано на 05.04.17 в 07:33