Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС осъди България за неспазване на директивата за качеството на въздуха

| обновено на 05.04.17 в 15:11
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Съдът на Европейския съюз в Люксембург осъди България за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха. Делото е заведено от Европейската комисия. 

Съдът в Люксембург е приел и двете точки на обвиненията по наказателната процедура на Еврокомисията в сферата на околната среда. От съдебното решение става ясно, че от началото на пълноправното си членство в ЕС през 2007г. България системно е нарушавала допустимите стойности за концентрация на концентрациите на прахови частици в София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна. Въпреки дългогодишните препоръки на Брюксел, проблемът е бил отлаган във времето.
Това замърсяване може да причини сериозни здравословни проблеми, обясни за БНР говорителят на Еврокомисиятапо околна среда Енрико Бривио. 13 700 души са починали преждевременно в България, сочат данни на европейската екоагенция.
Освен адвокатските хонорари, засега българският данъкоплатец няма да бъде наказван с глоби. За целта обаче проблемите трябва да се решат:
Българските власти твърдят, че превишаването на нивата е предимно през зимния сезон заради отопление на домакинствата. Но ролята на пътния транспорт и индустриалните завърсители не може да се пренебрегне, каза Бривио.
Управляващите в София разполагат с ограничено време. В противен случай страната рискува за втори път да бъде изправена пред съда и да получи финансова глоба, каза още Бривио.
Говорителят отказа да уточни възможната сума. Случаят е без прецедент и санкции за прахови частици съдът на ЕС не е налагал никога на друга държава. Подобни процедури обаче текат срещу още 16 страни и глобите мога да достигнат стотици хиляди в зависимост от срока и тежестта на нарушението.

От екоминистрството обещаха отговор по-късно днес.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!