Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски сенатор говори над 12 часа в знак на протест срещу номинацията на Тръмп за Върховния съд

Сенаторът от Орегон Джеф Мъркли започна да говори приблизително около шест и половина вечерта във вторник и все още говореше в сряда сутринта. В речта си той посочи:

Неприемливо, че разглеждаме номинацията в момент, когато хора от кампанията на Тръмп са разследвани от ФБР и комисиите по разузнаване към Камарата на представителите и Сената.

В изложението си Мъркли заяви, че номинацията на съдия Нийл Горсъч не би трябвало да се разглежда, преди да е приключило разследването за връзки между сегашната администрация в Белия дом и Русия.

Маратонът е символичен, защото не би повлиял на дебатите или вота.

В същото време лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл заяви по Фокс Нюз:

Ще гласуваме номинацията на Горсъч в петък. Точно как ще стане това зависи от приятелите ни – демократи.

Според правилата на Сената за избора на номинацията е необходимо супермнозинство от 60 гласа като към момента републиканците имат гарантирани гласове под този праг. Една от обмисляните стратегии е прилагането на „ядрена опция“, при която те биха променили правилата и приели Горсъч с обикновено мнозинство.

Подобна стратегия би повлияла на бъдещи гласувания за номинации за Върховния съд като би намалила влиянието на партията в малцинство.

Във вторник в коментар, разпространен от телевизия Ен Би Си сенаторът-републиканец Джон МакКейн се обяви против подкрепяната и от президента Тръмп „ядрена опция“ като използва обидни думи спрямо колегите си, които не изключват прилагането на игнориращ малцинството подход.

Според МакКейн замисляната стъпка е в противовес с традиция, която е гарантирала добро функциониране на Сената.

Правната комисия към Сената в понеделник подкрепи номинацията на Нийл Горсъч, с което даде зелена светлина за гласуване от всички сенатори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!