Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Трифонова: "Не искам да вярвам, че няма решение за възраждане на нашия край"

Продължава процесът по закриване на училища в България- броят им е намалял наполовина за последните две десетилетия. Какво се случва със сградите, с учителите и останалия персонал? Загиват ли селищата заради липса на учебно заведение или училището изчезва, защото селото загива? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника".

През Възраждането и след Освобождението всяко българско село е давало мило и драго да има училище, напомнят от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". И оттогава бедният български народ е намирал средства за училище с настоятелство, дори и в най-малкото село. През 1887 г. България е наброявала 3,15 милиона население, а училищата са били почти колкото сега.

СнимкаПрез третата четвърт на XIX в. българската буржоазия отпуска значителни средства и полага големи грижи за развитието на просветното движение. Тя се заема с откриване на нови училища, със строеж на училищни сгради, с намиране на учители, с тяхната издръжка, с изпращане на млади хора в чужбина, за да получат по-високо образование и т.н. Тя се грижи за оформяне на цялостната структура на българската образователна система. В резултат на всичко това през последните години преди Освобождението рядко се среща българско село без училище.

За състоянието в балканските държави през 1912 г. са направени специални изследвания, базирани на официални източници. Българската държава, със своите 4950 училища, 10 013 учители и 439 207 ученици, заема първо място. Тя е на първо място и по броя на учениците, включени в задължителното обучение, по броя на учителите и по качеството на тяхната подготовка. Страната ни изпреварва своите съседи и по общия процент грамотно население. През 1946 година в България вече има 10 500 държавни и частни училища, при 7 029 349 население. През 1989 год. в класните стаи влизат около 1 350 000 ученици, от които 120 000 за първи път прекрачват прага на родното школо. В страната врати отварят близо 5000 училища, а броят на учителите в тях е над 150 000.

През 2000 година българските училища са намалени на 3491, а днес те са останали само 2456, с 27 закрити само за последната учебна година.

"Двете основни причини, които водят до закриването на училищата, са демографският процес и поставянето на съществуването на училищата на финансова основа. Всички училища в община Видин, които са закрити, са закрити именно заради това, че начинът на финансиране не им позволяваше да съществуват. Трябва да бъде променена философията на делегирания бюджет. Ако искаме да съществуват учебните заведения, трябва ясно да кажем кой е минималният брой ученици, който трябва да има в едно учебно заведение, за да може то да съществува и то така, че да може да се издържа. Смея да твърдя, че когато се пристъпи към закриване на учебно заведение, се правят разчети и се търсят начини да бъдат устроени на друго място на работа учителите и непедагогическия персонал. Гледам оптимистично към бъдещето и не ми се иска да допусна вариант, при който да няма възможност да се възроди нашият край. Обществото ни трябва да направи така, че младите хора да намират възможност да остават тук. Да желае и да отстоява исканията си", каза в студиото на Радио ВИДИН Катя Трифонова, председател за област Видин на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и бивш директор на видинското училище "Петко Рачов Славейков".

За закритите училища в община Кула, в Кутово и Ивановци и още по темата- чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59