Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Туск се срещна с британския премиер Тереза Мей

| обновено на 06.04.17 в 20:00
Тереза Мей и Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като добри и приятелски бяха окачествени разговорите в Лондон между британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, чиято цел е била да се търсят начини за намаляване на напрежението, което може да възникне по време на преговорите за Брекзит.
Днешната среща на двамата политици, първата след като Тереза Мей активира член 50 от Лисабонския договор, бе наречена иронично от политически коментатор на Би Би Си разговори за разговорите. В продължилата два часа среща Мей и Туск основно са обсъдили именно как ще протичат преговорите, какво може да се направи за намаляване на напрежението и да се положат максимални усилия за постигане на сделка в рамките на двугодишния проговорен процес.

След приключването на разговорите Доналд Туск отбеляза, че те са протекли успешно, както винаги, и че е останал доволен от намерението на Тереза Мей Великобритания да запази дълбоките и специални отношения с ЕС. Той отговори лаконично с "не" на въпроса дали е станало дума за Гибралтар. Премиерът Тереза Мей обаче отбеляза, че няма да има преговори за суверенитета на Гибралтар без съгласието на населението на задморската територия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!