Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски военни атакуваха летище в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещу военното летище в Сирия са били изстреляни 59 ракети "Томахок", обяви Пентагонът. "Тези ракети бяха насочени срещу самолети, укрития за самолети, зони с петролни и логистични складове, бункери за муниции, системи за противовъздушна отбрана и радари", каза пред репортери говорителят капитан Джеф Дейвис, цитиран от Ройтерс.

Пентагонът обяви още, че Русия е била уведомена предварително за предстоящите въздушни удари по база на сирийските ВВС край Хомс, от която според Вашингтон е била предприета смъртоносната химическа атака във вторник срещу цивилни.
Преди това американски медии съобщиха, че САЩ са уведомили много страни за подготвяната операция, но сред тях не е била Русия.
Източник от Пентагона каза, че ракетите не са поразявали секторите на летището, където вероятно имало руски самолети.
Друг източник на Ройтерс е казал, че по първоначални данни ракетната атака срещу летището "Шайрат" е нанесла сериозни повреди и унищожения на сирийската авиация, както и на инфраструктурата и оборудването на летището.
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Русия не е изпълнила споразумението от 2013 г. за обезопасяване на химическия арсенал на Сирия. По думите му Москва или е била съучастник на режима в Дамаск, или е била некомпетентна да гарантира прилагането на споразумението. Тилърсън каза, че у Вашингтон има голяма степен на категоричнаст, че на 4 април сирийската авиация е използвала нервнопаралитичния газ зарин. Относно въздушните удари по базата край Хомс Тилърсън каза, че според него те са пропорционален отговор.
Сирийската държавна телевизия цитира военен източник, според когото на летището край Хомс има поражения. А губернаторът на провинция Хомс заяви, че атаката на САЩ обслужва целите на "въоръжените терористични групи и на "Ислямска държава".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!