Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спирането на плащанията към ЕС е по-важно за привържениците на Брекзит, отколкото контролът по границите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спирането на плащанията към ЕС е по-важно за привържениците на Брекзит, отколкото контролът по границите и свободното движение на хора, показва ново проучване на общественото мнение във Великобритания.

Британският премиер Тереза Мей постоянно отказваше да изключи продължаването на плащанията към бюджета на ЕС преди преговорите. Но едно от най-големите проучвания на общественото мнение, след като британците решиха да напуснат Евросъюза, отправя ясно посление към премиера, че евроскептиците смятат, че орязването на финансирането на Брюксел е най-голям приоритет. Анкетата, проведена от бившия донор на консерваторите лорд Ашкрофт сред привърженици на Брекзит, показва, че въпросът за избора кои граждани на ЕС могат да живеят и работят на Острова е по-малко важен, отколкото вноските в бюджета на блока и върховенството на Европейския съд.

Миграцията и цената на членството в ЕС бяха двата основни момента в кампанията за напускане на съюза. В анализ към проучването, лорд Ашкрофт пише днес в „Сънди телеграф“, че Тереза Мей ще бъде изправена пред сериозни трудности, ако продължи да плаща на Брюксел, защото гласувалите за Брекзит ще се почувстват излъгани, оставайки с чувството, че „де факто“ Великобритания не напуска ЕС и продължава да е субект на европейското право.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!