Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекс Тилърсън: Нападението в Сирия отправя послание към всяка държава, която действа извън международните норми

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар заяви, че нападението в Сирия отправя послание към всяка държава, за която се смята, че действа извън международните норми. В интервю за телевизия Ей Би Си Рекс Тилърсън също призова Русия да прекрати подкрепата си за сирийския президент Башар Асад.

Тилърсън отправи призива си към Кремъл няколко дни преди официалното си посещение в Москва: Надявам се Русия да помисли внимателно за своите продължаващи съюзнически отношения с Башар Асад, защото всеки път при подобна ужасяваща атака Русия се приближава до някаква форма на отговорност.

В отделно интервю – за Си Би Ес – държавният секретар поясни, че няма доказателства Русия да е намесена в предполагаемата химическа атака от миналата седмица. Но в същото време съветникът по национална сигурност Хърбърт Макмастър каза пред Фокс Нюз, че би трябвало да се окаже натиск на Москва, за да се разбере дали е знаела нещо за готвено нападение. Според администрацията на президента Доналд Тръмп има готовност за нова атака срещу Сирия при нужда, като се работи и над търсене на подкрепа от съюзници на САЩ за смяна на режима в Дамаск.

В серията си от телевизионни интервюта в неделя Тилърсън уточни, че топ приоритет в момента е победата над така наречената "Ислямска държава" и след като заплахата от групировката е намалена или елиминирана, САЩ може да насочат вниманието си пряко към стабилизирането на Сирия.

Американският държавен секретар пътува за Москва в сряда, където има планирана среща с руския си колега Сергей Лавров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!