Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски депутати искат 5-годишна забрана за приемане на неквалифицирана работна ръка

| обновено на 10.04.17 в 18:57
Снимка: Добромир Видев

Влиятелни депутати от Консервативната партия във Великобритания настояват за ограничаване на миграцията в страната. Те искат налагане на петгодишна забрана за приемане на неквалифицирани работници и свиване на мигрантите до 50 000 души годишно.

Групата "Напускане означава напускане", която се състои от над 30 депутати и лордове и чийто член е напусналият Партията за независимост Стивън Уулф, призова премиера Тереза Мей да насочи вниманието си към младите безработни британци. Намеренията са да се остави ниша за високо квалифицирани кадри от чужбина и насърчаване на британците да работят в зависими от миграцията сектори. Стивън Уулф дори гостува на лондонското радио Ел Би Си, за да прокламира доклад на групата, в който се настоява за излизане от общия европейски пазар и поемане на контрол върху границите чрез въвеждане на точкова миграционна система подобна на австралийската, както и необходимост от разрешително за работа. Така, смята групата, миграцията ще бъде сведена под 50 000 годишно, което е наполовина от заложеното от властите. Стивън Уулф поясни, че за да се справи с евентуална криза при ограничаването на неквалифициарните работници, правителството трябва да инвестира в подготовката на британски кадри.

Трябва да налеем повече пари в обучението. Казаха ми, че миналата година милиони са подали заявления за работа като медицински сестри, но ние сме нямали средствата да ги подготвим
, каза Уулф.

Това обаче едва ли ще стане лесно, защото много експерти в областта на трудовата заетост вече заявиха, че две години съвсем не са достатъчни за подготовката на необходимите кадри и че проблемът е много по-дълбок, защото британците просто не искат да вършат определена работа в сектори като здравеопазването, социалните грижи, селското стопанство.

При очакван отлив на такива кадри от чужбина, предвещаващ криза, организацията "Отворена Великобритания" и вестник "Индипендънт" от своя страна предприеха кампания за убеждаване на правителството да не пада под бройката от 100 00 мигранти годишно и дори да обърне повече внимание на неквалифицираните работници, които често са обект на експлоатация и дискриминация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!