Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Страстната седмица важно е какви са ни мислите и делата

Снимка: Радио ВИДИН

Последната седмица от Великия пост преди Възкресение Христово наричаме Страстната седмица и в тази седмица страдаме заедно със Спасителя. От днес до Великден вярващите християни спазват най- строг пост. Яде се растителна храна, сготвена, но без олио. Страстна, защото в случая се има предвид страданието на Исус Христос, уточни архимандрит Самуил от Видинската Света митрополия.

"Страст, значи страдание. Това е седмица на страданията на нашия спасител. Той очаква това, което ще стане с него, Той очаква това, за което е дошъл, т.е. разпъването на кръста и няма как такъв момент от живота да е очакван с радост или със спокойно сърце. То е по човешки в духовен смут. Това, което Той го прави, Той го прави заради всеки един от нас. Това е основният момент, основната нишка. Той го прави заради всеки един, който приема, че Исус Христос умира заради него. И това прави величието на Божието дело, на жертвата на Исус Христос най- важният и най- великият момент от живота Му. Защото Исус Христос се ражда, за да каже на хората благата вест- т.е. Евангелието, думичката "евангелие" значи блага вест. Но казвайки тази блага вест, Той трябва да умре за нашите грехове, за греховете на човека. И Той го прави на кръста. През тази седмица ние състрадаме с Него, ние вървим в тези страдания, в тази духовна борба. И точно поради тази причина и последната седмица, както и първата на Великия пост, тя е строг пост".

С Анка от Видин разговаряме пред катедралния храм "Свети Димитър" след сутрешната служба, на която тя присъства. Казва, че цялото семейство пости:

Снимка"Всички постим. Не чувствам никакъв глад, никаква жажда за месо. Даже се чувствам много силна. Чувствам се много свежа, много добре. Да се покаем за греховете си, защото ние сме много грешни пред Бога. Имаме много грехове. Но Бог е милостив и ни прощава много пъти."

Анка казва, че след поста не трябва да се прекалява с храната. Ще идва и на службите през Страстната седмица.

Как въздържанието от храна се отразява на организма попитах диетолога от Враца д-р Петър Илиев:

"Изключително малко са хората, които постят истински. Постът е в намеренията, мислите, делата. Да не навреждаш, да правиш добро. Идва Страстна седмица. Ако някой пък знае какво е Страстна седмица и за какво я прави. Празникът е една идея, велика идея, на която ние трябва чисто душевно да отдадем почит, а не да се готвим цяла седмица с нетърпение какво сега ще започнем да ядем и да пием. И да забравим какво всъщност празнуваме. Човек дали е християнин или не е християнин, или е мюсюлманин, или юдеин, няма никакво значение. Важното е да си вярващ в Бога и да следваш неговите принципи, които са ни завещани. Само че това не правим. А това е най- важното да разберат в тази Страстна седмица."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45