Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кибератака вероятно е причината за падането на сайта за гласуване онлайн в референдума за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британска парламентарна комисия излезе с доклад, в който се казва, че падането на сайта за гласуване онлайн в референдума за Брекзит през юни миналата година вероятно е резултат на кибератака от чужбина.

В доклада на Комисията за държавна администрация и конституционни дела се казва, че депутатите са сериозно загрижени от твърденията за външна намеса в проведения миналата година референдум. Въпреки че няма твърди доказателства за кибератака, падането на сайта, според експерти, е било предизвикано от така наречената „атака за отказ на услуга“. В резултат на инцидента, правителството предостави на гласуващите допълнително 24 часа за регистрация, което тогава бе изтълкувано като плюс за премиера Дейвид Камерън, защото дава повече шанс на по-младите гласоподаватели, които по принцип са за оставане в ЕС.

Председателят на комисията, Бърнард Дженкин, привърженик на Брекзит, не смята, че това е дало съществено отражение за крайния резултат, но със сигурност задължава правителството да изработи по-сериозна стратегия за киберзащита в бъдеще. Като цяло комисията заключава, че референдумът за Брекзит е „убил вярата в Дейвид Камерън“, подровил е доверието в британското правителство и е станал обект на външна намеса. Изтъква се, че правителството изобщо не е било подготвено за гласуване за излизане от Евросъюза, но въпреки това е похарчило над 9 милиона паунда за пропагандни материали. Русия и Китай се споменават изрично като вероятни извършители на кибератака срещу правителствения сайт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!