Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 подписа се събраха в Хасково срещу радиационната вода, която е забранена за ползване от четвъртък

Ще бъде внесена жалба до омбудсмана Мая Манолова

Снимка: БГНЕС

Само за няколко часа в Хасково се събраха над 300 подписа срещу радиационната вода, която е забранена за ползване от четвъртък. Адриана Ковачева оглави гражданската инициатива. Хората са гневни и настояват за изследвания за възможна вреда от заразената вода.

Инициативният комитет е граждански и не е обвързан  с политически сили. Това декларира председателят му Адрияна Ковачева:

Ние искаме министър Семерджиев да инициира скринингова програма, която да се приложи към пострадалия район, за да се види кои заболявания преобладават и дали са провокирани за радиоактивни алфа частици и уран. Хората смятат да прибегнем към наказателна мярка, един месец да не плащаме водата, която е на трето място по стойност в страната - три лева за кубик. Смятаме да заведем граждански иск, а защо не и в Страсбург.

Само за няколко часа на централния площад в Хасково се подписаха над 300 души, които са категорични, че спрямо тях се провежда геноцид:

Това е геноцид. Шест месеца да мълчиш и да облъчваш хората, не е редно, разгневени са хората. Трябвало е да се вземат мерки.


Подписката ще бъде изпратена до омбудсмана Мая Манолова, тъй като водата в града е била замърсена с уран още преди година, но нито една институция не е взела мерки за спиране на радиоактивните водоизточници. Всички институции в Хасково - ВиК, Регионалната здравна инспекция, общината и областната администрация, са били информирани за завишените стойности на уран във водата, като данните са били изнесени на заседание с директора на Басейнова дирекция "Източно беломорски район" още на 27 април 2016 година. 

Хората,  подкрепили подписката, настояват да се установи виновникът и да се проведе пълен скрининг на здравословното състояние на гражданите. До омбудсмана Мая Манолова ще бъде внесена жалба. От пресцентъра на омбудсмана коментираха за "Хоризонт ", че Мая Манолова застава зад хората с цялата си експертиза и ще търси решение на проблема.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!