Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антонио Таяни: Великобритания е добре дошла обратно в Европейския съюз

Антонио Таяни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания е добре дошла обратно в Европейския съюз, а това може да стане, ако бъде излъчено ново правителство на изборите, заяви в края на посещението си в Лондон председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Вестник "Гардиън" съобщи, че в интервю Таяни е посочил, че Великобритания е приветствана обратно с широко отворени обятия, ако гласоподавателите променят мнението си за Брекзит на 8 юни и оспорят твърдението на Тереза Мей, че няма връщане назад след задействането на член 50 от Лисабонския договор. Той е допълнил, че задействането на процеса за напускане на Евросъюза миналия месец лесно може да бъде оспорено от останалите страни-членки, ако има ново британско правителство след общите избори, и че дори не е нужно това да бъде разглеждано в съда. 

Освен това Таяни е заплашил да наложи вето на всяко споразумение по Брекзит, ако няма гаранции за запазване на сегашните права на гражданите на ЕС във Великобритания. Адвокатите са разединени по въпроса дали Великобритания може едностранно да промени мнението си за напускането, но Таяни пояснява, че ако утре британското правителство реши да промени позицията си, това е възможно. 

Последното решение е на 27-те страни-членки, но всеки би подкрепил Великобритания, ако тя реши да анулира член 50, отбелязва Таяни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!