Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаем ли кои са побратимените ни градове

Лора Владимирова: "Контактите някога бяха много полезни, а сега са само на административно ниво"

4
Пътеводители за побратимените градове на Видин- Ровно и Шверин.
Снимка: Красимир Каменов
На 24 април отбелязваме Световния ден на побратимените градове. Побратимен е този град, който е обвързан с друго населено място с цел да се поощрят контактите и културните връзки между тях. Преди 1989 година практиката беше да се побратимяват градове от България с градове от другите социалистическите страни. Монтана, Враца и Видин имат дълъг списък от побратимени градове от преди 1989 година и след това.

За Монтана разказва нашият кореспондент Любо Андреев:

"Житомир, Банска Бистрица и Пирот са сред първите побратимени градове на Монтана. Дружбата им датира още от социалистическо време и до днес. Дори най-големият хотел в центъра на града продължава да носи името на Житомир.

С германския Шмалкалден връзката на Монтана е между двете гимназии. От години ученици от ГПЧЕ "Петър Богдан" и тези от Шмалкалден си разменят визити. Връзката е много ползотворна и за двете страни. С руския Дзержински дружбата е основно със спорта. Всяка година джудистите на треньора Ташко Танов участват в силен традиционен международен турнир. Руснаците връщат визитата на турнира на "Слава 83" в Монтана.

Контактите на Монтана се простират далеч зад граница. Общинските управи на Суракарта в Индонезия и Чонгкинг в Китай си сътрудничат. Бизнесмени от Монтана, начело с кмета Златко Живков, осъществиха контакти при посещението си в Индонезия. В последните години Община Монтана работи много успешно по европейски програми.

По Трансгранично сътрудничество със Сърбия проекти се осъществяват с побратимените на Монтана градове - Враня, Ниш /община Медияна/ и Пирот. Каракал /Румъния/, Храдец Кралове /Чехия/, Нови Лигуре /Италия/, Бялогард /Полша/ и Салватиера от Испания са останалите градове, с които община Монтана си сътрудничи през годините. Делегации от побратимените градове на Монтана участват с групи на празника на Монтана- Свети Дух."



Жоро Александров- за побратимените градове на Враца:

"Враца поддържа добри отношения с 8 побратимени града в Европа. Някои от тях са по-популярни, други се намират в съседни държава, а трети- звучат просто екзотично за действителността, в която се намираме.

Така например няма жител на града под Околчица, който да не знае, че Враца поддържа добри контакти с украинския град Суми. Нещо повече- имаме си площад, който преди се казваше "Суми", а вече е преименуван на "Македония", но по- възрастните врачани си го наричат още със старото название, дадено от преди политическите промени през 1989 година. На същия площад има и търговски център, кръстен на побратимения град. Всъщност подобна чест няма за друг от седемте побратимени града.

От бившия соцлагер поддържаме добри отношения с руския град Серпухов и с украинския Кобрин, откъдето идват делегации обикновено за деня на Враца- 1 юни. С комшиите от Румъния имаме топли връзки с Крайова, сърбите от град Бор и македонците от Кичево допълват картинката.

Преди малко споменах за по-екзотични побратими- към тях причислявам немския Франкфурт на Одер и френския Вилньов льо Роа, който се намира на 60 км от столицата Париж."


СнимкаПобратимените градове на Видин са Ровно от Украйна /Ривне в по- ново време/, полският Ломжа, немският Шверин /някога в ГДР, сега част от обединена Германия/, унгарският град с трудното име Ходмезьовашархей, Уест Карълтън в САЩ, сръбският Зайчар, Демре в Турция и Калафат в Румъния. Видин има и градове партньори- германския Дегендорф, италианския Леко, германския Улм и Дебър от Македония. 

Лора Владимирова е дългогодишен журналист. Тя е успяла на два пъти да посети Ровно и един път Шверин. 
"Тези контакти бяха много полезни и ползотворни в миналото", разказва тя и допълва:

"Като журналист във видинския вестник "Червена знаме" съм ходила два пъти в Ровно и веднъж в Шверин... По- възрастните видинчани може би си спомнят, че във Видин имаше улица "Ровненска", комплекс "Шверин" и магазин "Ломжа". Те носеха имената на побратимените ни градове... В Ровно имаше улица "Видин", но във Шверин нямаше обект, кръстен на нашия град... Идваха делегации от техните градове и ние ходехме там. Танцови състави, спортни клубове и представители на промишлеността често си разменяха визити... Наистина бяха полезни тези контакти... Тези, новите градове не ги знам, че сме побратимени. Не ги знае и широката общественост. Някога всички знаеха, че сме побратимени с Шверин, Ровно и Ломжа. Сегашните контакти са явно на административно ниво. За съжаление."

Попитахме видинчани какво им говорят имената на Ровно, Шверин и Ломжа в анкета. Тя показа, че повечето си спомнят заведенията, които са с тези имена, а не знаеха, че носят имената на побратимените градове:

"Не, не знам... Не съм чувала тези имена... Ами, спомням си, че има такъв хотел и заведение имаше- "Шверин". Не знаех, че са побратимени градове... Тези, по- новите имена дори не знам в кои държави са... Чувал съм, че сме били побратимени... Това са побратимени градове на Видин. Не съм ходила в тях..."

"Побратимяването събира на едно място търсенето на две общности по начин, който им позволява, водени от европейска перспектива, да разрешават проблемите си, като развиват помежду си все по-тесни приятелски връзки." Това е дефиницията за побратимяването, дадена преди много години от Джон Барет, един от основателите на Съвета на европейските общини и региони след Втората световна война. По този начин той определя основните ценности, залегнали в идеята за побратимяване: приятелство, сътрудничество и взаимно опознаване на народите на Европа.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50