Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на държавите от ЕС обещават да останат единни по време на преговорния процес

| обновено на 29.04.17 в 16:00
Снимка: EПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на 27-те държави от ЕС единодушно гласуваха политическите насоки, от които ще се ръководят при преговорите за напускането на Великобритания. 
Правителствените ръководители обещават да останат единни по време на преговорния процес. 

Той се разделя на две фази – в първата Обединеното кралство трябва да уреди всички ключови условия по оттеглянето си от европейското законодателство гарантирайки правата на чуждите граждани и фирми, както и дълговете към европейския бюджет. Чак когато лидерите се уверят че тази фаза е изпълнена, те ще започнат разговори за бъдещата форма на взаимоотношения с Великобритания.

Лидерите на страните-членки на Европейския съюз, с изключение на Великобритания, приеха единодушно обща стратегия за действие по въпросите на Брекзит. 
Документът е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Лондон с ЕС, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск

В белгийската столица страната ни е представлявана от президента Румен Радев.


Днешния ден е посветен само на водещите насоки в процедурата по разделението, обясни германският канцлер Ангела Меркел. Чак след това ще говорим за бъдещето и свързаните въпроси с правата на гражданите и финансовите въпроси.
Политическото послание към Лондон е, че не британците, а Евросъюзът ще диктува условията по тяхното оттегляне от общите договори, които ни обвързват вече 44 години.
Нуждаем се от солидни гаранции за всички граждани и техните семейства, които ще бъдат засегнати от Брексит, каза председателят на Съвета Доналд Туск. Европейската комисия вече е подготвила точен и подробен списък с гражданските права, които желаем да защитим.

Единният и твърд подход спрямо Лондон има и друга цел – да се разколебаят евентуални следващи кандидати за напускане на съюза и да се запази единството му.
Очевидно е, че утре Обединеното кралство ще има по-лоши позиции извън съюза, отколкото има днес в Европа, - коментира президентът на Франция Франсоа Оланд.
ЕС трябва се договори с Великобритания сметката, която тя дължи преди напускането си, тъй като е подписала дългосрочни финансови ангажименти към европейския бюджет, които ще продължат и след излизането.
Важно е днешните политически насоки, които ще одобрим, действително да бъдат приложени, предупреди полският премиер Беата Шидло.

Очертават се изключително сложни преговори с Великобритания идните месеци, предупреди председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер

За достъп до безмитната търговия и финансовите услуги на европейския пазар ще се говори, едва когато бъдат фиксирани няколко ясни ангажимента от страна на Обединеното кралство. На първо място това е уреждане статута на постоянно пребиваващите европейци на Острова, запазване правото им да живеят, работят и учат. Освен за хората в заварено положение, трябва да се изясни ситуацията и за онези, които тепърва ще заминават за Великобритания, както и за британците, живеещи в други страни на Стария континент. Ще се иска и яснота за европейските фирми, базирани на британска територия; ЕС трябва да се договори с Великобритания за сметката, която дължи преди напускането си, тъй като е подписала дългосрочни финансови ангажименти към европейския бюджет, които ще продължат и след излизането; Границата между Великобритания и Ейре трябва да остане отворена в името на мирното споразумение за Северна Ирландия. Ще се спомене и териториалният въпрос за Гибралтар, свързан с интересите на Испания.

Европейските лидери ще заявят също, че евентуално бъдещо търговско споразумение с Обединеното кралство, като страни извън Съюза, не може да допуска избирателно включване на права за достъп до пазара, без страната да приеме правото на свободно движение за хора, стоки и услуги.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!