Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп заяви, че няма да е доволен, ако Северна Корея извърши още един ядрен опит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че „няма да е доволен“, ако Северна Корея извърши още един ядрен опит. В интервю за телевизия Си Би Ес Тръмп коментира, че провокациите от Пхенян не биха се приемали добре и от Китай. На въпрос дали думите му означават, че той ще предприеме военна намеса, държавният глава отказа да се впусне в подробности, като поясни, че и преди не е харесвал идеята за обявяване на предстоящи военни операции. Това е игра на шах. Просто не искам хората да знаят какво обмислям.

Американски медии посочват, че бъдещ ядрен опит от Северна Корея би бил шестият за страната.

Междувременно администрацията на Тръмп настоява, че поканата към лидера на Филипините Родриго Дутерте е обвързана с нарастващата опасност от Северна Корея. За телевизия Ей Би Си началникът на кабинета Райнс Прийбъс каза: Не съм много сигурен дали става въпрос за почитане на този президент…. Тук по-скоро става дума за потенциала за ядрено и мащабно разрушение в Азия и потенциала, поне според Северна Корея, за създаване на междуконтинентални балистични ракети, които в един момент, ако не предприемем нищо, потенциално да достигнат Съединените щати.

От своя страна говорител на Дутерте е информирал, че Тръмп е провел телефонен разговор с него, в който е изразил интереса на Вашингтон в създаването на „сърдечни работни отношения.“

Обявената миналата седмица визита на Дутерте в Белия дом предизвика критики, заради приеманите от световната общност за извънзаконови мерки, които той използва за борба с наркотиците, и крайните му изказвания по адрес на предишния президент на Съединените щати Барак Обама.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!