Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски дипломати са критикувани за агресивно поведение при преговорите за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публикацията в неделното издание на германския вестник „Фарткфуртер алгемайне цайтунг“ за пълен провал на срещата миналата седмица в Лондон между министър-председателя на Великобритания Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разбуни духовете на Острова. Тереза Мей бе обвинена от опозицията, че не може да очаква да дава заповеди на ЕС, така както прави с нейните подчинени.

Британското правителство нарече „брюкселски клюки“ твърденията на вестника, че Жан-Клод Юнкер е заявил, че е напуснал Лондон десет пъти по-голям песимист отпреди. Реакцията на премиера Тереза Мей беше:

Това, което виждам, са брюкселски слухове. Вижте какво казаха от самата Европейска комисия незабавно след вечерята – че разговорите са били конструктивни. Това обаче също показва колко трудни могат да бъдат преговорите понякога.

От Даунинг стрийт обявиха, че не смятат да се въвличат във „война на думи“ с Европа. Вътрешният министър Амбър Ръд заяви тази сутрин, че не е изненадана от разминаването на информацията от двата лагера, но според нея се дава прекалено голяма гласност на Брекзит, което едва ли ще се хареса на много британци, които настояват именно за по-голяма прозрачност:

Това, което ние винаги правим, е да гарантираме, че водим нашите преговори по-дискретно, така че да имаме повече свобода на действие Грешка е, според мен, такива подробности да се изнасят след вечерята, ако те са верни, разбира се.

В социалната мрежа „Туитър“ постъпиха много изявления на европейски дипломати, осъждащи „илюзорната британска позиция“. Британските дипломати не за първи път са критикувани за агресивно поведение при водене на преговори. Ако човек се вгледа внимателно в позицията за водене на преговорите за Брекзит, много рядко може да се забележат термини от рода „да се постигне взаимноизгодна сделка“, например, а се набляга на клишета като „успешен Брекзит“ или „победен изход“, което говори по-скоро за неотстъпчивост, а не за желание за сделка.  Опозицията умело използва момента за атака. Бившият вицепремиер Ник Клег заяви, че Тереза Мей не може да очаква да „излайва“ заповеди на Брюксел, така, както прави с подчинените си. Либералдемократът заяви, че решението на премиера за предсрочни избори е опит да се игнорира всеки в тази страна и отново изтъкна негативните последици от напускането на общия европейски пазар и митнически съюз:

Това ще ни отдалечи на голямо разстояние като страна икономически от ЕС. От страни като Турция, Норвегия, Исландия, дори малкия Лихтенщайн, които не са в ЕС, но участват под някаква форма в общия пазар или митническия съюз. 

Последните проучвания на общественото мнение преди общите избори са доста разнопосочни. Докато ICM дава 19-процентна преднина на торите, то последната анкета на YouGov показва, че разликата е сведена в рамките на 10 процента. По повод на тази анкета днес „Индипендънт“ писа, че само след седмица на кампания консерваторите вече са загубили 10 процента подкрепа и че подкрепата ще намалява колкото повече гласоподавателите опознаят премиера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!