Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК няма да въвежда визи за американците заради България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър

Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисията обяви, че няма да приложи законодателството за временно въвеждане на Шенгенски визи за американците. Изпълнителният орган на ЕС отказа искането на евродепутатите за наказателната мярка в отговор на политиката на САЩ спрямо България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър. Техните граждани още кандидатстват за щатски визи, за разлика от останалите граждани на съюза, което е нарушение на принципа за визова реципрочност.

Комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос се позова на напредъка, който бе постигнат с Канада, след като тя започна да премахва визите на някои категории пътуващи българи, а до 1 декември те ще отпаднат изцяло.

ЕС винаги ще избира активната дипломация, пред едностранните ответни действия.

Европейският парламент поиска в резолюция през март временно връщане на Шенгенските визи за граждани на САЩ, докато Вашингтон не включи в безвизовия си списък българи, румънци, поляци, хървати и кипърци. Близо 15 на сто от кандидатите от България обаче получавт отказ от консулството, а законовият лимит годишно е 3%. Вместо да иска от американците да променят правилата си, Еврокомисията се надява те да съдействат на засегнатите страни да изпълнят заложените критерии:

Не се месим във вътрешните регламенти на САЩ. Водим политически диалог.

През юни предстои многостранна среща на вътрешните министри на САЩ България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър с посредничеството на еврокомисаря. На нея се очаква съвместен ангажимент за поетапен график за отпадане на визите при определени условия, договорени с американската страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!