Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото законодателство за цифровизация на икономиките в ЕС ще е приоритет за естонското председатество

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Естония

Естония се надява да постигне приемането на ново законодателство за цифровизация на икономиките в ЕС по време на нейното ротационно председатество обяви в Брюксел министър-председателят на страната Юрий Ратас:


Естонското председателство ще се съсредоточи върху 4 приоритета. Първо – отворена и иновативна икономика, второ- сигурна и защитена Европа, трето – цифрова Европа със свободно движение на данни и четвърто – приобщаващ и устойчив съюз. Трябва да покажем, че ЕС може да остане единен с 27 членки, като заявихме в Римската декларация.


Делегация на естонското правителство разговаря в Брюксел с ЕК за да подготви поемането на председателството на Съвета от втората половина на тази година. Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер даде да се разбере че страната-ротационен председател няма да има пряко влияние в преговорите с Великобритания по оттеглянето й:


Бихме искали Естония да се фокусира върху цифровизацията, защото тя има забележителен опит в дигиталните технологии. Същото се отнася до енергийната ефективност и възобновяемите източници, където Естония също е модел за останалите. Колкото до Брекзит – темата е важна, но но ние си имаме главен преговарящ. Ротационното председателство няма да води преки преговори – това ще прави Мишел Барние.


Под естонско председателство правителствата на съюза трябва да гласуват директива за аудиовизуалните услуги, регамент за поверителността на личния живот в интернет, реформа на търговията онлайн, отпадане на географските ограничения за ползване на интернет платформи и лицензиите на операторите за нови честоти за интернет от последно поколение. След Естония - от 1 януари догодина, председателството ще поеме България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!