Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Мерките срещу престъпленията от омраза не са се променили

Американското министерство на правосъдието увери, че няма промяна в преследването на престъпленията от омраза. Коментарите идват на фона на по-големия брой случаи на този вид престъпление, станали публично достояние след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп.

По време на изслушване в Сенатската правна комисия съветникът по въпросите за религиозна дискриминация Ерик Трийн защити действията на администрацията на Тръмп. Трийн каза, че борбата с престъпленията от омраза е част от новата стратегия за справяне с престъпността.

През февруари главният прокурор Джеф Сешънс обяви създаването на специални части за намаляване на престъпността, които да отговарят и за престъпленията от омраза.

Няколко случая през изминалите месеци като пожари в джамии и вандализъм в еврейски центрове накараха обществото за заговори за покачване на този вид криминални прояви.

За случващото се демократите обвиняват риториката на президента, а републиканците посочват гаранциите на Тръмп да заклеймява омразата и предразсъдъците.

Еврейските и мюсюлманските общности изразиха опасения, че Белият дом не е готов да направи достатъчно.

На изслушването Трийн увери, че подходът е все така агресивен, както е бил и по времето на президента Барак Обама. Той, обаче, не посочи какъв е броят в момента на престъпленията на омраза в Америка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!