Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли по-добро бъдеще за Видин с филиала на Русенския университет

Снимка: Полина Тодорова

Във Видин ще има филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев", студенти ще се обучават в няколко професионални направления. В сряда Министерският съвет взе решение за разкриването му. Добрата новина дойде за Видин след дългогодишно чакане, дори проведохме референдум през 2009 година по въпроса да има или не в града висше учебно заведение. В новооткрития филиал ще се обучават в редовна и задочна форма студенти за придобиване на образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър". Cпeциaлнocтитe, пo ĸoитo зaпoчвa oбyчeниe oт нoвaтa aĸaдeмичнa гoдинa ca Зeмeдeлcĸa тexниĸa и тexнoлoгии, Maшиннo инжeнepcтвo, Eлeĸтpoниĸa, Texнoлoгия и yпpaвлeниe нa тpaнcпopтa, Индycтpиaлeн мeниджмънт и Koмпютъpни нayĸи. Има сформирана академична структура и Видин става академичен град.

"С това решение приключи едногодишната ни работа по събиране на информация, по доказване на капацитет за това, че на практика Русенският университет ще може да обучава студенти в няколко професионални направления. Откриването на филиал във Видин не е самоцел, а резултат от задълбочени проучвания. Законът ни задължава във филиала да има постоянно 10 преподаватели минимум, постепенно ще доизграждаме този състав. Очакванията са филиалът така да се развие, че след 10 години в града да има и университет. Дано да има повече студенти"
, каза за Радио ВИДИН ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева.

Идеята за създаване на филиал във Видин е още от 2012 година, когато с решение на Академичния съвет са определени професионалните направления, в които да се обучават студенти. Това са: Педагогика на обучението по двойка специалности, Информатика и компютърни науки, Машинно инженерство, Електротехника, електроника и автоматика, Комуникационна и компютърна техника, Транспорт, корабоплаване и авиация и Общо инженерство. Сериозен интерес има и към дистанционната форма на обучение в специалност Бизнес мениджмънт.


Регионът има голям потенциал, който може да бъде развит - от една страна завършващите ученици, които тази година са около 700, от друга - младежите до 35 години, които нямат висше образование и не на последно място - чуждестранните студенти, които биха избрали Видин заради местоположението му на границата на България със Сърбия и Румъния.

"Това е един от сигурните начини във Видин да се задържат младите хора и да се направи още една стъпка за ограничаване обезлюдяването на региона. Географското положение на Видин предполага също привличане на студенти от двете съседни държави- Румъния и Сърбия. Смея да твърдя, че Видин и разположените около него области имат доказан потенциал за развитие", подчерта кметът на Видин Огнян Ценков.

Филиалът ще бъде в сградата на СУ "Христо Ботев" в квартал "Строител" в града. Предвижда се за нуждите на ВУЗ-а да се предостави сградата за срок от 10 години, след което ще бъде предложено ръководството на Русенския университет да ремонтира сградния фонд.

Бъдещите студенти, които желаят, могат да бъдат настанени в Ученическото общежитие в града, каза Емилия Николова, директор "Хуманитарни дейности" към Общината. Неговият капацитет е 150 души, в момента услугите му се ползват от 96 ученици.

А какво мислят дванадесетокласници от Видин, с които се срещна Венцислав Величков, ще останат ли да учат в родния си град и виждат ли светлото бъдеще:

"Харесват ми профилите, които предлагат, но не ми се остава тук, градът запада, няма хора, връстниците ми няма да са тук, няма с кого да общувам... Бих се записал, пестят се пари.. Това е нещо хубаво за нашия край, повече реклама трябва за филиала. Реализация ни е нужна...", казаха младежите.

Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45