Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В гърменското село Марчево определят на референдум съдбата на незаконно построен ромски квартал

Снимка: БГНЕС

Жителите на гърменското село Марчево ще определят на референдум съдбата на земеделския масив, върху който е построен незаконният ромски квартал.

Точно преди една година инициативен комитет, начело с кмета на селото Розен Марчев, внесе в общината искане за провеждане на референдум. Повод за това беше намерението на кмета на Община Гърмен Минка Капитанова да бъде изготвен подробен устройствен план на земеделския масив Падарката, който е в землището на село Марчево. Опасенията на хората бяха, че така ще се узаконят къщите в ромския квартал "Кремиковци", заради които напрежението не стихва от две години. Общинският съвет отхвърли искането за референдум. Инициативният комитет обжалва в Административния съд, който преди два месеца обяви решението на местните законодатели за нищожно: 

За съжаление, Общинският съвет не прие решение за насрочване на дата за референдум. Именно това беше поводът решението на Областна администрация - Благоевград, след като прегледа обстойно документите, насрочи на 18 юни 2017 година дата за провеждане на този местен референдум.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!