Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Дъжд оставя военния парад за Гергьовден без самолети". Това пише в заглавие на първата си страница вестник Стандарт. "Ако времето е лошо, над София ще прелетят само хеликоптерът Ми-17 и вертолетите "Кугър". Изданието допълва, че тази година по жълтите павета няма да дефилират танкове, бойни машини и гаубици. Това ще направи церемонията почти 2 пъти по-евтина заради спестените разходи за гориво. В парада ще се включат близо 1200 военнослужещи. Зрителите на площада пък ще минават през КПП-та за проверка, посочва още "Стандарт".

Изданието допълва, че заради празничните дни "над 100 000 автомобила тръгват на път днес". Според данни на КАТ половината от колите ще отпътуват към вътрешността на страната още в ранните часове на деня. Вчера пък между 50 и 100 хиляди автомобила са напуснали столицата, уточнява още Стандарт.

Сега съобщава: "МВР рискува да изгуби голяма част от европарите за границата". Изданието обяснява, че до момента са усвоени едва 1 800 000 евро, което е по-малко от процент и половина от отпуснатите миналата есен 160 милиона евро за справяне с мигрантския натиск. Това е станало ясно от отговор на служебния вътрешен министър Пламен Узунов на депутатски въпрос. Ако до края на септември парите не бъдат платени за различни дейности правителството ще бъде принудено да ги върне, допълва още изданието.

По информация на Труд новият български еврокомисар ще бъде евродепутатът и заместник-председател на Европейската народна партия Мария Габриел. Българската номинация трябва да бъде разгледана в сряда на заседание на Министерския съвет.

Вестник 24 часа представя статистически данни, според които "средата възраст на родилките е минала 35 години". Всекидневникът уточнява още, че броят на жените с първо дете на тази възраст се увеличава с 15% на година. Българката отлага раждането на дете заради кариерата и става майка все по-късно. Статистиката отчита още и постоянната тенденция за увеличаване на разжданията от жени над 40-годишна възраст.

През 2016 година родените от такива майки бебета са били 1947 при 1705 за предходната година. Най-късно раждат първото си дете жените, които живеят в столицата. Според акушер-гинеколозите най-високата възраст за първото раждане трябва да е около 28 години, а оптималната 25-26 години, посочва още 24 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!