Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарители на кампанията за Брекзит призоваха Тереза Мей да признае едностранно правата на гражданите на ЕС, пребиваващи в страната

Тереза Мей
Снимка: EPA/BGNES

Видни дарители на кампанията за излизането на Великобритания от ЕС призоваха премиера Тереза Мей да признае едностранно правата на гражданите на ЕС, пребиваващи в Обединеното кралство.

Най-големият спонсор на капанията за Брекзит призова Тереза Мей едностранно да гарантира правата на трите милиона граждани на ЕС във Великобритания. Милиардерът Питър Харгрийвс, който дари над 3 милиона паунда за кампанията, заяви, че разбира неохотността на правителството да гарантира правата на европейските граждани преди деликатните преговори за Брекзит, но, според него, Тереза Мей просто трябва да направи „жест на добра воля“ и да не чака Брюксел да направи същото за британските граждани, живеещи в страни-членки на съюза. Хората, които вършат добра работа в тази страна, се чувстват несигурни и ще бъде наистина добре те да бъдат скокойни, че няма да ги изритаме след 18 месеца. Нека ние да направим жеста, а пък от тяхна страна ще бъде твърде невъзпитано, ако не ни го върнат, изтъкна Харгрийвс.

И други големи дарители се присъединиха към инициативата на Харгрийвс. Пол Маршал, мениджър на хедж фондове, дарил 100 000 паунда, призова Тереза Мей да извади чуждестранните студенти от официалните данни за миграцията. Саймън Уолфсън, притежател на търговската верига Next, предупреди премиера, че не трябва да изпраща сигнал, че Великобритания „ще вдигне моста след Брекзит“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!