Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветник на Макрон: Той ще бъде твърд в преговорите за Брекзит, но няма да се опитва да наказва страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическият съветник нановоизбраният френски президент Еманюел МакронЖан Писани-Фери, заяви по Би Би Си Радио 4, че новият френски президент не би желал да наказва Великобритания в преговорите за Брекзит.

Жан Писани-Фери, влиятелен икономист в Брюксел и един от архитектите в победата на Макрон във френските избори заяви още, че никой не желае „твърд Брекзит“ и е необходимо да се изградят нови отношения. Според него, има взаимен интерес да се запази сегашното статукво, което дава възможност всички да просперират. Той не отрече, че Еманюел Макрон може да бъде труден преговарящ. Запитан обаче конкретно за твърденията в британските медии, че новият френски президент е готов да се опита да накаже Великобритания за излизането й от Европейския съюз, Жан Писани-Фери отговори:

Да накаже със сигурност не, но той вярва, че дори днес Европа е решението на проблемите, пред които сме изправени. Той е всеотдаен проевропеец, който не приема идеята за разграждане на ЕС, напротив, настоява за по-голяма интеграция.

Жан Писани-Фери допълни, че Макрон е силно „за“ укрепването на еврозоната, за по-тясно сътрудничество в областта на отбраната. По тази причина той ще бъде твърд и взискателен партньор в преговорите, изтъкна икономическият съветник на новия френски президент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!