Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг и Мей обсъдиха финансирането на НАТО и борбата с тероризма

Йенс Столтенберг и Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна в Лондон с британския премиер Тереза Мей. Сред основните обсъдени въпроси бяха финансирането на НАТО и борбата срещу тероризма, в частност увеличаване на военото присъствие в Афганистан.

Посещението на Йенс Столтенберг в Лондон е в рамките на подготовката на срещата на лидерите на страните-членки на НАТО в Брюксел на 25-и май. След разтговорите с Тереза Мей на "Даунинг стрийт" Йенс Столтенберг заяви, че е имал много добра и продуктивна среща. Той изтъкна, че Великобритания е пример, когато става дума за отпусканите средства със заделяните от нея 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбраната, както и за финансирането на мисии и операции на НАТО.

Великобритания е начело на многонационалните бойни сили в Естония. Предвожда нашите обединени сили за бързо реагиране, като също осигурява самолети за наблюдателните мисии в района на Черно море. На срещата в края на май ще обсъдим как НАТО може да продължи да увеличава инвестициите в колективната отбрана, посочи генералният секретар на Алианса.

Йенс Столтенберг изтъкна, че друг изключително важен въпрос е засилването на борбата срещу тероризма. Той допълни, че е получено запитване от военните власти в НАТО за увеличаване на военното присъствие в Афганистан, така че да се избегне вероятността страната отново да стане рай за международния тероризъм. Столтенберг обаче поясни, че не става дума за преки военни действия, а за обучение, подготовка и експертни съвети към местните сили в борбата с тероризма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Драстично увеличение на натовските войски в Афганистан обмислят от администрацията на Тръмп

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля драстично увеличение на натовските войски в Афганистан и включването им в борбата с талибаните, съобщи Би Би Си. Днес в Афганистан се намират около 13 хиляди чуждестранни войници, заети..

публикувано на 09.05.17 в 21:18

САЩ искат НАТО да участва в операцията срещу "Ислямска държава"

САЩ искат НАТО да участва в операцията на водената от Вашингтон международна коалиция срещу групировката "Ислямска държава". Това съобщи днес германското списание "Шпигел", като се позова на свои източници от секретариата на алианса, предаде ТАСС...

публикувано на 05.05.17 в 19:29

Йенс Столтенберг: Би било безсмислено ЕС да се съревновава с НАТО

Предстоящата среща на върха на НАТО на 25 май ще бъде изключително важна, защото за първи път в Европа ще дойде новият президент на САЩ и за първи път в Алианса ще бъде посрещнат новият президент на Франция. Това заяви пред евроепутати в Брюксел..

публикувано на 03.05.17 в 18:26