Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсърдното мъждене крие сериозни рискове

| обновено на 17.05.17 в 16:29
Снимка: БГНЕС
Високото кръвно налягане е основният рисков фактор за сърдечносъдови инциденти, като инфаркт и инсулт. 35-40% от българите имат повишено артериално налягане, следователно са два пъти по-застрашени от мозъчен инсулт от останалите. На днешния Световен ден за борба с хипертонията се проведе националната кампания "Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“, в рамките на която десетки граждани провериха безплатно кръвното си налягане.

Високото кръвно налягане води до предсърдно мъждене. При един на всеки четирима възрастни над 40-годишна възраст възниква предсърдно мъждене, което причинява нарушения в сърдечния ритъм. Вследствие на предсърдното мъждене сърцето може да бие прекалено бавно, прекалено бързо или неравномерно. Предсърдното мъждене може да доведе до образуване на кръвни съсиреци (тромби) в сърцето, които могат да достигнат мозъка и да предизвикат тежък инсулт. Това каза пред Радио София проф. Арман Постаджиян, който е председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Противосъсирващите средства са основната терапия за предотвратяване на образуването на тромби при хората с предсърдно мъждене, каза проф. Постаджиян и добави, че най-важно е пациентите да бъдат информирани за състоянието си и за възможностите за лечение. Това е и основната причина за провеждането на националната кампания „Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!