Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 май 2017 година

Снимка: Стефка Павлова

Започна текущ ремонт на улици във Видин. Около 8000 квадратни метра ще бъдат изкърпени в града. Улици по време на ремонта няма да се затварят.

Минималната работна заплата ще нараства с по 50 лева през следващите 4 години. Това беше потвърдено, след като правителството прие средносрочната бюджетна прогноза до 2020-та година. В нея е заложено от догодина минималната работна заплата да бъде 510 лева. В средносрочната прогноза се залага и увеличаване на пенсиите с малко под 4% от юли всяка година. Максималната пенсия ще бъде 1040 лева през 2019 година, тогава таванът за новоотпуснатите пенсии ще отпадне.


Правителството реши да отпадне лимитът на броя процедури инвитро, които държавата ще финансира. Средствата се осигуряват с промяна на Постановлението на държавния бюджет. От 1 юни майките, които се върнат на работа след шестия месец от раждането, ще получават половината от обезщетението си за майчинство, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Кабинетът прие промени в Наредбата за работното време и отпуските. По този начин вече записаните в Кодекса на труда текстове могат да бъдат приложени.


Намаляват просрочените задължения на общините в областите Видин, Враца и Монтана, сочи справка на Министерството на финансите за първото тримесечие на годината. Най- голямо е намалението за област Видин, където задълженията са с близо 554 хиляди лева по-малко в сравнение с края на миналата година.

Проверка за състоянието на питейната вода в 10 населени места извърши регионалната Здравна инспекция във Видин. Единствено питейната вода с. Толовица, община Макреш не отговаря на Наредба номер 9 за качеството на водата. Броят на регистрираните случаи на чревни инфекциозни заболявания за периода 1-12 май е 5.

Безплатни прегледи за рак на кожата се проведоха днес във Видин. Те са част от Националната кампания за профилактика на заболяването "Евромеланома 2017", която се провежда под егидата на Българското дерматологично дружество и Европейската академия по дерматология. Участват около 200 дерматолози от страната, Видин е представен от д-р Мария Димова и д-р Мая Илиева.

В детските градини на община Враца се провеждат профилактични очни прегледи, съобщават от местната управа. Кампанията се организира и финансира от „Ротари клуб” Враца, със съдействието на Община Враца. Прегледите на децата извършват специалисти от Александровска болница чрез фондация „Право на зрение”.

Увеличава се броят на тест- лентите, които Националната здравноосигурителна каса осигурява за пациентите над 18 години при интензифициарно лечение с инсулин. Тест- лентите вече са повече- 450 за година, считано от датата на последното им отпускане в аптека.

Набират се средства за довършването на храма-параклис в болницата "Св. Петка", съобщиха от Видинската митрополия. Строителството на параклиса започна преди месец. Първият етап на изграждането е завършен със средства на дарители. За да бъде изграден окончателно параклисът и да бъде осветен, са необходими още 11 хиляди лева.

Общинската администрация във Враца откри официално строителните дейности по 12-ия блок в града, който ще се санира по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Зданието се намира на бул. „Мито Орозов“ и е на 13 етажа.

Стартира Регионалната програма за трудова заетост на област Видин за община Белоградчик. Своите трудови договори получиха 5 души, като този път приоритетните групи са младежи до 29-годишна възраст и безработни над 50 години.

Стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците e приета в община Ружинци.  В изпълнение на стратегията е изготвен и годишен план за дейностите, които са съгласувани и с Регионалното управление по образование.

При резервирането на летните почивки хората да не се изкушават от нереалистични оферти и да бъдат внимателни по отношение на туристическите пакети, чиито наименования включват термина "ол инклузив", това апелира председателят на  Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Във връзка с друга актуална лятна тема- тържествените събития, сред които и започващите абитуриентски балове, Маргаритов препоръча винаги да се сключват договори, да се изискват и пазят платежните документи.

Община Монтана обяви програмата за празника на града- "Свети Дух". Проявите започват от 2 юни, петък с откриване на Алея на изкуствата и занаятите. Фестивалът "Изкуството е..." започва по-късно вечерта. Големият християнски празник Свети Дух е на 5 юни.

За трети път Голямото хоро ще се извие във Видин. Инициативата е на Фолклорна студия "Северняци", с ръководител Ерик Петров. В навечерието на 24 май в Крайдунавския парк, в продължение на един час, всички, които ценят фолклора, ще могат да играят български хора. 


30 участници потеглиха от Видин на 5-дневна обиколка с електрически велосипеди от централния площад "Бдинци" през района на Северозапада, с крайна точка град Плевен.

40 ученици от Видинската природо-математическа гимназия днес получиха медали и сертификати за отличното си представяне от пролетния кръг на международното математическо състезание „Математика без граници“.

Държавен куклен театър - Видин ще гостува на град Алексинац, Република Сърбия по покана на общинската организация за туризъм. Спектакълът "Съседски закачки" и ще се играе на 18 и 19 май 2017г.

Спортен празник се проведе в Деня на българския спорт в Ново село.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30