Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" пое отговорност за снощната атака в Манчестър

| обновено на 23.05.17 в 15:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ислямска държава" пое отговорност за снощната атака в Манчестър. От джихадистката групировка заявиха, че един от "бойците на халифата" е поставил предварително бомба сред тълпите от хора на концерта на Ариана Гранде. От групировката заплашиха с още атентати.

Полицията в Манчестър призова гражданите да избягват центъра на града. Силите за сигурност обявиха, че са в ход няколко операции във връзка с инцидента. 22 души загинаха, други 59 са ранени при самоубийствения атентат късно снощи в зала „Мачестър Арина" след концерта на Ариана Гранде.

Официалната версия, по която работи полицията в момента е, че терористът е бил сам, когато е извършил нападението. По всяка вероятност обаче той е бил част от група, тъй като днес около обяд полицията арестува 23-годишен мъж във връзка с инцидента. Премиерът Тереза Мей проведе извънредна среща на комитета за извънредни ситуации „Кобра“ в Лондон, след което заяви:

Полицията и силите за сигурност смятат, че се установили самоличността на нападателя. Но на този етап от разследването не можем да потвърдим името му.


Междувременно полицията в Манчестър съобщи името една от жертвите. Това е 16-годишната Джорджина Каландър, която е учила в колежа „Ръншоу“ и е работила във веригата магазини Booths. Медиите разпространиха снимка на Джорджина с Ариана Гранде, направена преди две години на концерт на певицата. Социалните мрежи и медиите работят активно в помощ на многото хора, които търсят информация за техни деца, роднини и близки след инцидента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!