Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога депутатите ще заработят на пълни обороти?!

Снимка: БГНЕС
В "Посоките на делника" гледната точка е на общественици, настоящи и бивши депутати от Северозапада. Повече от месец след официалното си откриване новият парламент все още не успява да набере скорост и да заработи на пълни обороти. Статистиката показва, че 44-тото Народно събрание е най-непродуктивното за последните три. 

По думите на Петър Кичашки от Института за модерна политика: 

"Не можем да очакваме качествено ново развитие като пълним парламента с нови хора, които изповядват старите идеи. Не е това рецептата! А профилът на днешния депутат е "неопитен", ако трябва да го определя с една дума. Макар, че парламентът е пъстър, 240 души има там, всеки от тях със своята тежест или липса на такава. Думата е неопитност, защото партийните елити се опитаха да пробутат на избирателите нови лица, казвайки им, че това ще промени политиката. Виждаме, че не работи! Според мен избирателите трябва да са наясно, че в политиката има нужда и от опит. Хората препотвърдиха с вота си статуквото, така че не можем да говорим за липса на доверие, но можем да говорим за липса на задоволство. Хората са недоволни от състоянието на нещата, а с това Народно събрание няма да се промени статуквото. Просто защото това Народно събрание е еманация на статуквото." 



"Върти се на празни обороти, защото управляващите нямат екип, от една страна. От друга, те нямат някаква програма или поне нещо, подобно на програма, за което говореха в предизборната си кампания. Това се доказва и от едно писмо, разпространено от г-жа Бъчварова, бивш вицепремиер, до ресорни министри, в което най-настойчиво ги моли да се заемат със законодателни инициативи в унисон с поети уж предизборни обещания. От това писмо се вижда, че те в момента буквално не знаят какво правят", заяви народният представител от БСП Филип Попов



"Теза на опозицията е, че не се работи качествено и, че въобще не се работи, имайки предвид, че атаките срещу коалицията ГЕРБ - ОП започнаха още от деня веднага след изборите. Това е част от опорни точки, които в крайна сметка са и нормални за една опозиция. Тя иска да покаже чрез думи и действия своята готовност за евентуално бъдещо управление. Аз не приемам тяхното мнение, че не се работи в Народното събрание. Буквално парламентът има едва около месец живот, има внесени законопроекти. Друг е въпросът, че опозицията извади свои стари законопроекти, които е подготвила от миналите народни събрания и ги пусна изведнъж и с това, видите ли, демонстрират активност, че били много добре подготвени или по-скоро- парламентарната група с най-много предложения. Смятам, че не бива да тръгваме в плоскостта на крайното противопоставяне, каквото забелязваме в последните седмици. Разбира се, Народното събрание има още много сериозен път да извърви до това качество, което искат да видят всички наши сънародници", каза народният представител от Обединени патриоти Красимир Богданов.  



"Разнороден състав на Народното събрание и попадането на случайни хора в него- затова повече от месец се бездейства. Всяка партия тегли чергата към себе си, трябва да бъдат удовлетворени всякакви желания и много претенции. И затова не може да се структурира самото събрание, не може да започне да функционира. Аз си спомням, че в 40-тото НС юни месец вече работехме и извънредно. Имахме общонационална цел- Европейският съюз, хармонизиране на европейското законодателство с българското. Комисиите не смогваха и съответно събранието, да преминем всички закони, които трябваше да бъдат приведени съгласно европейските стандарти. Сега, доколкото виждам, единственото желание на партиите в управляващата коалиция е кой колко да получи от баницата и кой да се добере до най-перспективните пера на бюджета, за да може да се облагодетелства и да може да захрани своите привърженици. Тогава се зачиташе редът в държавата, работеше се за демократичното утвърждаване на всички институции. Всеки си работеше в своята бразда. Докато сега, имаме малко потъпкване на общодемократичните ценности в държавата, имаме изкривяване на модела, имаме еднолично управление. Това доведе до обезличаването както на парламентарните групи, така и на всеки народен представител. Не съм оптимист за работата на това Народно събрание", е гледната точка на Жори Алексиев, депутат в 40-тото Народно събрание. 



Още по темата, както и мненията на слушатели чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26