Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизборната кампания във Великобритания е анулирана за днес

Кметът на Лондон Садик Хан призова изборите да се проведат по план

Снимка: ЕПА/БГНЕС

7 убити и 48 ранени, които остават в болници, е равносметката от терористичното нападение в централен Лондон.Тримата нападатели са застреляни от полицията. Предизборната кампания днес е анулирана, но кметът на Лондон, Садик Хан, заяви, че изборите трябва да се проведат.

Преди борени минути от Скотланд ярд съобщиха, че броят на жертвите вече е нараснал на 7 души. Комисар Кресида Дик заяви, че за момента не може да съобщи нищо за самоличността на нападателите. Повече подробности около снощното нападение в района на моста Лондон Бридж се очаква да бъдат съобщени лично от премиера Тереза Мей в най-скоро време, вероятно след края на извънредната среща на комитета за кризисни ситуации „Кобра“.

Нападателите, трима души, след като се врязаха с бус сред пешеходците на Лондон Бридж, продължиха пътя си пеша към пазара "Бороу маркет", нападайки с ножове минувачите. В района на пазара те бяха простреляни от полицията.

На фона на някои призиви в социалните мрежи за отлагане на общите избори, които са насрочени за четвъртък, кметът на Лондон Садик Хан заяви:

Не съм привърженик на отлагането на изборите. Страстно вярвам в демокрацията. Трябва да гласуваме и да осъзнаем, че едно от нещата, които мразят тези терористи, е гласуването, те мразят демокрацията.

Мнението на Садик Хан се споделя от мнозинството британци, които са за твърд отпор на тероризма. Нивото на заплаха от тероризъм бе повишено на крайната степен „критично“ след атентата в Манчестър на 22 май, но пет дни по-късно отново бе намалено на „сериозно“. Кметът на Лондон обеща засилено полицейско присъствие, като заяви, че случилото се не може да се тълкува като грешка от намаляването на нивото на заплаха от терористични нападения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!