Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога ще има повече свобода и финанси за общините от Северозапада?!

Говори местната власт- гледната точка е на кметове и на общински съветници. 


"Това е много стара тема- над 20 години в България се говори за финансова децентрализация, още в началото на създаването на Националното сдружение на общините. Тя е актуална тази тема непрекъснато, включително и днес, защото на практика ѝ казваме самостоятелност на общините, но тя е повече на книга. Всички общини в България, с изключение може би на десетина, сме зависими от това какво ще има записано в държавния бюджет за съответната община. На практика, през всичките тези години в България има децентрализация на задължения и на практика централизация на финансите. И най-новото, което настъпи през последните години и което е добре за всички работещи, е увеличението на минималната заплата. На практика, всички заети в комуналните дейности, в социалните патронажи са на тази заплата. След като тя бе увеличена, разходите на община Берковица се увеличиха с около 80 хиляди лева годишно, а реално общата изравнителна субсидия, която допълва разходите за тези дейности, не е увеличена", каза Милчо Доцов, кмет на монтанската община Берковица.


"Силно се надявам да започне да се работи в тази посока, защото същността на децентрализацията е процес на прехвърляне на правомощия за вземане на решения, на отговорността за предоставяне на услуги и ресурси за тяхно финансиране от по-високи към по-ниски нива за публично управление. Когато се свали отговорността от централно на местно ниво, повече хора могат да вземат решение от местен характер и най-важното, държавата да прави националната политика, а общините най-после да започнат да правят местните политики. Рязко трябва да се тръгне към децентрализацията, защото в момента българските общини са в тежко състояние, а дефицитът за всички общини е близо 300 милиона лева", заяви в студиото на Радио ВИДИН Павел Паунов, заместник председател на Общинския съвет във Видин и член на комисията по бюджет и финанси. 


"Общините от Северозападна България имат своите специфични проблеми. Един от сериозните проблеми на общините въобще е, че финансирането на общинските дейности се затруднява. Има общини, които са поставени при други обстоятелства- това са тези с развития туризъм и по Черноморието. Там собствените приходи имат възможност за преизпълнение. В общините от Северозапада проблемът с оформяне на собствените приходи е много голям. Сложен момент е непроменената от няколко години насам със закона за държавния бюджет и закона за публични финанси изравнителна субсидия. Тя е предназначена да финансира общинските дейности. Тази субсидия не се променя, а в същото време минималната работна заплата от 420 лева, считано от 1 януари 2017 година се е променила на 460 лева. Тези 40 лева на мен държавата не ми ги подсигурява. Аз трябва да ги взема от тази изравнителна субсидия", коментира Милчо Лалов, кмет на видинската община Брегово


"Финансовата децентрализация определено буксува, тъй като държавата участва във финансовото отношение на общините в размер на 80% от бюджета, конкретно на община Борован. Колкото по-малко е това участие, толкова по-голям е делът на децентрализацията, но на този етап участието на държавата е съществен. Намираме се в условия на сериозна централизация. Държавата явно трудно се разделя с правомощията си и е по-склонна да се раздели с т. нар. горещи картофи, които се прехвърлят на общините. От години всички обещават, че Северозападът ще е приоритет, действия обаче конкретни няма. Програмите остават само на хартия, защото нито едно правителство и Народно събрание не отдели средства за Северозападния регион. Истинска стратегия за подобряване живота на хората просто няма. Предполагам, че никой не би напуснал дома си и родния край, ако има осигурена работа и съответно достойно заплащане", е гледната точка на Десислава Тодорова, кмет на врачанската община Борован.


Толкова ли е трудно, повече финанси да остават в градските хазни, а прехвърлянето на дейности от страна на държавата към градските управи да се обезпечава финансово?!


Целия разговор чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26