Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел ще бъде изслушана пред ЕП вероятно на 20 юни

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел вероятно ще бъде изслушана пред Европейския парламент на 20 юни. Датата е предложена за обсъждане, но все още не е окончателно одобрена от съвета на председателите на парламентарни комисии. Към момента обаче вторник - 20 юни е възможно най-ранният срок, в който Мария Габриел може да се яви на изпит в Брюксел пред колегите си евродепутати, научи БНР от свои източници. 


Тъй като ресорът „Цифрова икономика и цифрово общество“ обхваща реформи в множество законодателни сфери, очаква се изслушването на българката да е съвместно между няколко комисии – водещи ще са Комисията по индустрия и Комисията по култура, а към тях ще се присъединят членове на комисиите по вътрешен пазар, вътрешни работи и правни въпроси. За да бъде назначена на поста еврокомисар, Мария Габриел процедурно се нуждае от положителна оценка на мнозинството от 2/3 от депутатите в тези парламентарни комисии. 


Устното изслушване трае 3 часа, а преди това кандидатката ще получи писмени въпроси, на които също трябва да отговори в определен срок преди деня на срещата в Европарламента. Официалното решение за датата се очаква да бъде потвърдено следващата седмица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!