Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британците гласуват на предсрочни парламентарни избори

| обновено на 08.06.17 в 09:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиони британци гласуват днес в извънредните общи избори. Близо 47 милиона регистрирани гласоподаватели ще изберат 650 депутати в Камарата на общините в британския парламент. Премиерът Тереза Мей свика предсрочния вот, за да спечели по-голямо мнозинство в парламента, което да ѝ даде повече свобода в преговорите за Брекзит.

В 9.00 часа българско време британците започнаха гласуването в повече от 40 000 избирателни секции в страната. Регистрирани са 46.9 милиона гласоподаватели, което е с 3.5 милиона повече от предишните общи избори през 2015 година. Някои гласоподаватели вече гласуваха по пощата. На предишните избори гласувалите по пощата съставляваха 16.4% от електората. Активността на населението през 2015 година бе 66.4%.

Повечето избирателни пунктове са в училища, обществени и общински центрове, но в миналото бяха използвани също пъбове, обществени перални и дори автобус. Гласуването трябва да приключи в полунощ българско време, като първите резултати ще започнат да пристигат два часа по-късно. Окончателните резултати обаче ще станат ясни в петък следобед.

За да получи мнозинство в Камарата на общините, една от партиите трябва да спечели 326 места. На предишните общи избори консерваторите спечелиха 331 места. Основните претенденти отново са Консервативната и Лейбъристката партия, като анкетите дават предимство на консерваторите. Последното социологическо проучване дава 10-процентна преднина на консерваторите, водени от Тереза Мей, пред лейбъристите на Джереми Корбин. Кампанията беше помрачена и прекъсната два пъти от терористични нападения в Манчестър и в Лондон.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!