Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консерваторите на Тереза Мей може да нямат мнозинство в новия британски парламент

| обновено на 09.06.17 в 07:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консервативната партия ще бъде най-голямата партия в британския парламент, но малко няма да ѝ достигне да получи необходимото мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство, показват последните прогнозни резултати от извънредните общи избори. Консерваторите получават около 43 процента от гласовете, следвани от лейбъристите с 40 на сто. 

Очаква се консерваторите да спечелят 318 депутатски места, като лейбъристите дишат в гърба им с 267 места. Това означава, че консерваторите няма да имат необходимите им минимум 326 места за съставяне на правителство на мнозинството. Освен това Тереза Мей е изправена пред неприятния факт, че в новия парламент ще има по-малко места, отколкото когато свика извънредните избори.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин призова Тереза Мей да се оттегли, но премиерът отговори, че страната се нуждае от стабилност и тя ще ѝ я осигури. Като цяло се очаква в края на преброяването лейбъристите да спечелят 29 места повече от предишния парламент, докато консерваторите ще понесат загуба от 9 места. В случай на "висящ" парламент и при неуспех на консерваторите да съставят коалиционно правителство, право на опит ще получат лейбъристите.

Кореспондентът на Би Би Си в Брюксел Катя Адлер съобщи, че първите коментари от Европейския съюз са, че е важно Великобритания да има стабилно правителство, независимо от това кой ще спечели изборите, за да започнат преговорите за Брекзит.  

По предварителни сведения активността на гласоподавателите е била около 66 процента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!