Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей ще сформира коалиционно правителство с малка северноирландска юнионистка партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей получи мандат от британската кралица да сформира коалиционно правителство с малка северноирландска юнионистка партия, след като нейната Консевративна партия загуби парламентарното си мнозинство в предсрочните общи избори. Тя обеща успешен Брекзит и гарантиране на сигурността на страната.

След аудиенция при кралицата, както повелява протокола, Тереза Мей направи кратко изявление пред Даунинг стрийт, обещавайки заедно със северноирландската Демократична юнионистка партия да започне преговорите за Брекзит след 10 дни и да гарантира сигурността след терористичните нападения в Лондон и Манчестър:

Това ще ни позволи да се обединим като страна и да насочим енергията си към успешна сделка за Брекзит, която удовлетворява всички в страната. Да си осигурим ново партньорство с ЕС, което ще гарантира дългосрочния ни просперитет. За това гласуваха хората миналия юни. Това ще изпълним. Сега да се захващаме за работа.

Няма подробности обаче каква сделка е постигната между консерваторите и юнионистите. Несигурността около бъдещото на коалицията остана и когато по-късно изявление за медиите направи Арлийн Фостър, лидер на Демократичната юнионистка партия. Тя потвърди че ще подкрепи консерваторите в Уестминстър, но преговорите тепърва предстои да бъдат водени.

Лейбъристите се представиха по-добре от очакваното с 29 нови депутати в парламента и чакайки техния шанс за съставяне на правителство. Сериозни загуби претърпя Шотландската национална партия, макар и да продължава да има най-много депутати от провинцията. Лидерът на Партията за независимост /ЮКИП/ Пол Натъл подаде оставка след като националистите не спечелиха нито едно място. Рекорден брой жени – повече от 200, влизат в новия парламент. На финансовите пазари паундът се срина спрямо основните валути.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!