Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания все още няма яснота по споразумението за нова управляваща коалиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания Консервативната партия и северноирландската Демократична юнионистка партия все още не са постигнали споразумение по формата на управление на новото правиетелство, това стана ясно след като късно снощи от Даунинг стрийт съобщиха, че сделката е финализирана. Междувременно повече от 650 000 души подписаха петиция срещу сформирането на коалиция под каквато и да е форма между консерваторите и юнионистите.

Голямо объркване настана около статута на преговорите между консерваторите и северноирландските юнионисти. Първоначално от Даунинг стийт съобщиха, че е постигнато нещо като свободно споразумение, гарантиращо подкрепата на юнионистите при ключови гласувания в парламента. Юнионистите обаче отрекоха по-късно тази новина, като обявиха, че преговорите ще продължат и през следващите дни.

Политическите наблюдатели предполагат, че юнионистите ще се опитат да получат от сделката максимален брой средства за подобряване на някои сектори в Северна Ирландия. Политиката на партията по отношение на еднополовите бракове, абортите и климатичните промени обаче среща сериозна съпротива сред привържениците на консевраторите. Повече от 650 000 вече подписаха петиция, инициирана от британското гей-общество, срещу сформирането на каквато и да е коалиция. Има сведения, че се засилват разногласията в ръководството на самата Консевративна партия. Борис Джонсън обаче отрече твърденията на „Мейл он Сънди“, че се подготвя да замени Тереза Мей като лидер на Консевративната партия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!