Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей заяви, че е готова да изкара пълен мандат като премиер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тереза Мей заяви, че е готова да изкара пълен мандат като премиер, след като оповести новия си кабинет. Тя изтъкна, че в центъра на вниманието на правителството ще бъдат социалните проблеми и успешен Брекзит.

Новото правителство на практика е старото, тъй като всички досегашни ключови министри запазват постовете си, а някои от по-второстепенните разменят местата си. В правителството изненадващо се завръща Майкъл Гоув, един от двигателите на движението за Брекзит, като министър на околната среда. А бившият министър на трудовата заетост и пенсиите Деймиън Грийн, стар приятел и съмишленик на Тереза Мей, е назначен за първи държавен министър – пост, смятан за втори в йерархията, след този на премиера.

Скай нюз цитира депутати консерватори, че са призовали Тереза Мей да има по-прагматичен подход към Брекзит. Освен това преобладава мнението, че фактът, че Тереза Мей свика извънредни избори, за да "укрепи ръката си" в преговорите за Брекзит, но вместо това загуби мнозинството си, показва ясно, че е задължително гласуването в парламента по каквато и да било сделка за Брекзит. 

Иначе, преговорите по точната форма на подкрепата, която ще оказва северноирландската Демократична юнионистка партия като партньор на консерваторите в новото правителство, ще продължат днес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!