Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските министри обсъждат нови правила за биоземеделието

Румен Порожанов
Снимка: БГНЕС

Земеделските министри от ЕС не постигнаха споразумение по нови законодателни мерки за производството на биологични селскостопански продукти. То следва практики, предназначени да сведат до минимум човешкото въздействие върху околната среда. Мерките включват по-строги правила за контрол, търговския режим, практиките на хуманно отношение към животните и неразрешените вещества.

Не всички правителства обаче са съгласни с текста. България бе сред държавите, изразили резерви към реформата на биоземеделието, стана ясно от изказването на министър Румен Порожанов.

Поддържаме изразяваната до момента позиция за недопускане на неразрешените вещества в биологичните продукти, независимо от причините и нивата на замърсяване. Трудно бихме подкрепили въвеждането на прагове, на лимити на неразрешените вещества. Предлаганите промени в системата на контрол и сертификация са също неприемливи за нас. Според нас, най-важният фактор, който стимулира потреблението и нарастването на производството и дистрибуцията на биохрани е именно доверието на потребителите, каза българският министър.

На днешната среща на министрите в Люксембург бе решено да бъдат организирани нови преговори до края на месеца. Комисарят по земеделието Фил Хоган обеща службите му да съдействат за написването на компромисен вариант на текста.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!