Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 юни 2017 година

2
Снимка: Пламен Генчев

Монтирани са душове на централния градски плаж "Баба Вида" във Видин.

Лекарите са готови на протест, ако Здравната каса не приеме предложените от Българския лекарски съюз мерки за справяне с проблемите в здравеопазването. Това заяви за БНР председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. От лекарския съюз предлагат да бъде актуализиран Бюджетът за 2017-а.

Врачанската болница е върнала почти 2 млн. лева от задълженията си.Това стана ясно по време на Общо събрание на акционерите.

Да се направи нов закон за движение по пътищата и да се премахнат изпитите на кандидат-шофьори от ДАИ, предлагат в отворено писмо от Съюза на българските автомобилисти (СБА). От СБА настояват за промени в законодателството с мисъл повече за пострадалите, отколкото за правата на нарушителите. 

Поемането на дългосрочен кредит от Община Монтана ще бъде подложено на публично обсъждане, съобщиха днес от местната администрация. Средствата от фонд "Флаг" са необходими за оборотно финансиране на проект за въвеждане на иновативни, интегрирани социални, здравни и образователни услуги, както и мерки за превенция и подкрепа на малки деца и семейства в риск. Инициативата е на стойност от близо 600 000 лева. Публичното обсъждане е насрочено за 23 юни.

Най-ново поколение техника за обработка срещу комари използва фирмата, която има сключен договор с Община Видин за извършване на тази дейност, съобщават от местната управа.

Над 130 000 лв. са постъпилите средства в бюджетната сметка и сметката, за средства от Европейския съюз на Община Мездра през последната седмица

9 са одобрените за финансиране от специална комисия проекти по програмата "Малки местни инициативи" в община Мездра.Ако предложенията бъдат одобрени и от Общинския съвет, трябва да бъдат реализирани до 30 октомври.

Община Мездра ще се включи в изграждането на мемориал в памет на загиналите войници от 6-та Бдинска дивизия в добричкото село Козлодуйци. По данни на инициаторите община Мездра има 44-ма военни, дали живота си на бойното поле. Открита е и банкова сметка за набиране на средства за построяването на паметника. Той ще бъде открит на 7 септември.

Новооткрита фондация "Проект Северозапад" стартира своя първи проект в Община Мездра. Фондацията работи за интегриране на уязвими групи от Северозападния регион, чрез механизмите на социалната икономика.

Мездринското село Дърманци е първото в общината, което се включи в благотворителната акция за подпомагане на деца в нужда "Жълти стотинки". Основната заслуга за реализацията на каузата е на Цветанка Георгиева.

3D заснемане на праисторическите рисунки в пещерата Магура край видинското село Рабиша извърши екип учени от Националния археологически институт с музей при БАН. 

Александър Луканов от Берковица е сред 10-те най-изявени млади личности в България за 2017 г. на неправителствената организация "Junior Chamber International Bulgaria.

207 отлични оценки и 144 двойки са получили зрелостниците на матурите в Монтанско. Най-висок е средният успех на явилите се от ПГПЧЕ "Петър Богдан" в Монтана, съобщиха от Регионалното управление на образованието.

Видинските училища водят по успех от националното външно оценяване в 7 клас пред тези в отдалечените населени места на областта. Това сочи анализът на резултатите от изпитите по български език и литература и по математика, обясни началникът на Регионалното управление на образованието във Видин.

Националното външно оценяване по дигитални компетентности се проведе в Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий". Изпитът се провежда директно на компютър, който генерира индивидуален тест за всеки от банка задачи, разделени по категории.

13 самостоятелни детски ясли и яслени групи с общо 269 места има в област Видин, съобщиха от Териториалното статистическо бюро. В края на миналата годината в тях е имало 237 деца- с близо 9 на сто повече в сравнение с 2015 г. За децата в яслите се грижат общо 55 специалисти.

Божана Сурдолова от видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" спечели второто място от седмия национален конкурс за компютърна рисунка, колаж и фотография "Виртуална пролет" - Бургас 2017 г.

Ученици от горен курс на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин представят театралната постановка "Алиса в страната на чудесата", една забавна интерпретация на героинята на писателя Луис Карол. 

Лятно училище за бъдещи първокласници се провежда в Основно училище "Иван Вазов" във Видин. Целта на заниманията е адаптация на децата към новата училищна среда и към новата им социална роля- ученик.

Курсове по плуване за ученици от 1-и до 8-и клас, организира Община Мездра. Обучителните дейности ще се провеждат по график на плувен басейн край града. Обученията са разделени на смени, като първата започва от 26 юни. Записването става в Центъра за подкрепа за личностно развитие в Мездра. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19