Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС няма да подкрепи внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс

| обновено на 14.06.17 в 14:46
Мустафа Карадайъ
Снимка: БГНЕС

ДПС няма да подкрепи внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, които предвиждат въвеждане на мажоритарна избирателна система.

Решението е взето на заседание на парламентарната група на партията във вторник вечер, въпреки че по-рано през деня депутатите от ДПС подкрепиха предложението на ГЕРБ в правната комисия

Йордан Цонев от ДПС коментира кое е наложило промяната в позицията, тъй като на правна комисия във вторник той и Хамид Хамид, като представители на партията, подкрепиха проекта. Цонев уточни, че с гласуването в комисия двамата са изразили лично мнение, а по-късно на заседание на групата е взето друго решение:

Надделя мнението, че все пак това не е полезно за България. Ние също смятаме, че трябва да се засили мажоритарният елемент, но така предложен, законопроектът по-скоро ще внесе хаос.

Емил Димитров от Обединените патриоти заяви по повод променената позиция на ДПС:

В теория на конспирацията не мога да вляза. Ние ще гласуваме "против".

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че партията му ще подкрепи въвеждането на мажоритарната система:

За нас е тема номер едно мажоритарните избори. Тези театри, че гласовете стигат или не стигат, е за публиката, която не разбира.

От БСП вече обявиха, че са против проекта на ГЕРБ. Те настояват за въвеждане на смесена система с по 120 депутати, избрани мажоритарно и пропорционално.

Корнелия Нинова заяви:

Една група внася законопроект, който не иска да бъде приет. Друга група уж го подкрепя, сменя позиция след пет минути. Това е политически пазарлък.

ГЕРБ остава на позицията за подкрепа на мажоритарния вот, заяви Цветан Цветанов. А решението на ДПС Цветанов коментира така:

Всяка една партия взима своите политически решения. Казахме, че по всяка вероятност мажоритарният Изборен кодекс ще мине. Нямаме промяна от позицията си, че ще подкрепим мажоритарната система – заяви Цветан Цветанов.

Проектът за промени в Изборния кодекс влиза в пленарната зала в четвъртък.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!