Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Вълчев: МОН и МВР обсъждат въвеждане на часове по превенция на престъпността в училищата

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието ще разпространи наесен помагало за справяне с агресията в българските училища.

По време на парламентарния контрол министърът на образованието Красимир Вълчев посочи и други мерки

Съвместно с МВР се обсъжда  разширяване обхвата на националната програма за работа с полицията, при която пенсионирани служители от детски педагогически стаи посеащат училища и провеждат часове по превенция на престъпността.

Предстои оптимизиране на текстове в наредбата за приобщаващото образование, така че да бъде въведен спешно екипният подход в подкрепа на личностното развитие за всяко дете и ученик, което среща затруднение при ученето.

Министърът на образованието обеща да има нова проверка в столичното 38-мо основно училище, където по сигнали на родители е имало два случая на сбиване на ученици - през май и юни.

Предишна проверка по друг случай вече е показала нарушение в училището, каза Красимир Вълчев. 


Констатирани са нарушения от проверката. Предполагам, че наказанието ще бъде предупреждение за уволнение, но това е на базата на предходния случай, проверка въз основа на дейността на училището до края на май.

Вълчев не разполага с информация за участие на президентския син в подобни случаи, както твърдят родители, но обеща проверка


Не мога да ви кажа. Ще помоля началника на регионалното управление да го провери. Ще направим нова проверка за последния случай.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!