Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още не са ясни мотивите на нападателя, който вряза микробус в мюсюлмани в Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската полиция разпитва 47-годишния Дарън Озбърн, който се вряза с микробус в мюслюмански вярващи близо до джамия в северен Лондон и бе задържан по обвинения в тероризъм. Неговите роднини и онези, които го познават добре, изразиха пълен шок от новината. При инцидента във Финсбъри парк загина един човек, а 11 други бяха ранени. Засилено е полицейското присъствие край джамиите в Лондон и други градове в последната седмица на Рамазана.

Дарън Озбърн е бил познат като агресивен и шумен човек, който е прибягвал до чашката и че има сложен семеен живот, но роднините и приятелите му не смятат, че той е расист. Дарън Озбърн е роден в Сингапур, но е отгледан от родителите му в Уестън-сюпър-Меър в графство Съмърсет, където е завършил еквивалент на гимназия с профил математика и компютри. Преди няколко години той се е преместил с партньорката си в Кардиф. Има четири деца на възраст от 5 до 16 години. Негови съседи, включително мюсюлмани, заявиха, че го смятат за човек, отдаден на семейството и винаги готов да помогне.

В навечерието на инцидента обаче има информация, че е крещял обиди по адрес на 12-годишно момче на негов съсед-азиатец. В събота вечерта той е бил помолен да напусне пъб в Кардиф, защото крещял обиди за исляма. В неделя около обяд гражданин от Кардиф, живеещ близо до Дарън, е докладвал в полицията, че пред къщата му е паркиран микробус, в който има много пиян човек. Днес той е потвърдил в полицията, че е разпознал микробуса от показаните кадри.

Майката на Дарън Озбърн каза, че напоследък той е имал проблеми и е вземал лекарства.

В статия в "Гардиън" се твърди, че Дарън Озбърн е бил последовател на крайнодясна партия в социалната мрежа "Туитър". Полицията претърсва жилището му в Кардиф, но все още няма информация обаче защо е взел буса под наем и защо е дошъл в Лондон, какви са евентуалните подбуди.

Вероятно повече подробности ще станат известни от самия обвиняем по-късно, защото, за разлика от предишните атентати, извършителят е жив.

По-рано британският министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс заяви, че Дарън Озбърн не е криминално проявен. Засилването на ислямофобията във Великобритания обаче дава основание на властите да смятат, че инцидентът е на базата на расистка омраза, което го причислява в графата тероризъм.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Обвиниха в тероризъм извършителя на нападението пред джамия в Лондон

Обвинение за тероризъм беше повдигнато на мъжа, който удари с микробус група хора в нощта срещу понеделник пред джамия в Северен Лондон. Британски медии смятат, че нападателят е 47-годишен баща на четири деца, предаде АФП. Според публикациите..

обновено на 20.06.17 в 08:58

Тереза Мей с първа реакция след нападението срещу мюсюлмани в Лондон

Британският премиер Тереза Мей обяви създаването на нова комисия за борба с екстремизма. В първата си реакция след снощната атака срещу мюсюлмани в Лондон Мей остро осъди нападението, извършено в близост до място за поклонение. Тази омраза няма да..

публикувано на 19.06.17 в 14:06

Британският паунд остана стабилен въпреки атаката в Лондон и преговорите за Брекзит

Котировките на британския паунд останаха стабилни на международните пазари въпреки поредната атака в Лондон и започналите преговори за Брекзит. Инвеститорите са фокусирани основно върху преговорите между Великобритания и Европейския съюз за Брекзит,..

публикувано на 19.06.17 в 13:57

Един убит и 10 ранени, след като автомобил се вряза в поклонници до джамия в Северен Лондон

Един човек е починал и 10 са ранени, след като мъж с микробус се вряза сред пешеходци близо до джамия във "Финсбъри парк", Северен Лондон. Инцидентът стана малко след полунощ британско време на оживено място, пълно с поклонници, излезли от късна нощна..

обновено на 19.06.17 в 13:21