Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей ще представи подробности от плановете за гарантиране на правата на гражданите на ЕС на Острова

Продължава неяснотата около новото британско правителство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В очакване на подробностите от плановете на британското правителство за гарантиране на правата на европейските граждани на Острова, в Лондон днес продължават преговорите между консерваторите и северноирландските юнионисти по формата на подкрепа за правителството на малцинството на Тереза Мей.

Днес официален Лондон изпраща документ от 15 страници в Брюксел, в който подробно са изложени предложенията как да бъдат третирани гражданите на ЕС в Обединеното кралство. Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис заяви вчера, че целта е да се гарантират на европейците права „почти като на британските граждани“, което повдигна още повече въпроси. Предполага се, че в документа се посочва, че европейците ще получат същите права за работа, здравеопазване и социални грижи, но няма да имат право да гласуват и ще бъдат по-лесно депортирани в случай на сериозни престъпления.

В същото време продължава неяснотата около новото правителство. Повече от две седмици след извънредните общи избори консерваторите и северноирландската Демократична юнионистка партия – единствената, която е склонна да подкрепи Тереза Мей - още не са постигнали договореност по бъдещата форма на управление. Лидерът на юнионистите Арлийн Фостър пристигна тази сутрин в Лондон за нови преговори с Тереза Мей. От Демократичната юнионистка партия заявиха, че двете страни са много близо до споразумение. Мнозина се опасяват обаче, че подобна сделка представлява опасност за северноирландския мирен процес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!