Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на природния газ ще бъде намалена в края на септември, прогнозираха от КЕВР

Снимка: БГНЕС
Комисията за енергийно и водно регулиране най-вероятно ще одобри в петък искането на "Булгаргаз" синьото гориво да поскъпне с 1,91 на сто от 1 юли. От регулатора прогнозираха поевтиняване на газа от 1-ви октомври, без да уточняват с колко.

Надежда, че синьото гориво ще поевтинее в началото на четвъртото тримесечие дава намалението на цената на суровия петрол на световните пазари, обяви Иван Иванов, председател на регулатора:

Респективно това ще повлияе върху цената на природния газ за страната ни поради това, че цената на природния газ за България е обвързана в голяма степен с цената на суровия петрол чрез алтернативните горива - мазут и газьол.

От комисията не съобщават колко процента може да е намалението, тъй като през септември се чака прогнозата на "Булгаргаз" за цената на синьото гориво през последните три месеца на годината. От дружеството очакват тя по-скоро да се запази на сегашното ѝ ниво - от около 363 лева за хиляда кубически метра без ДДС. Всичко обаче ще зависи от цените на нефта и от курса на долара.

Ако цените на нефт и курс останат на това ниво, не може да се очаква повишаване на цените през следващите месеци, коментира Иван Иванов от "Булгаргаз".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!