Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските депутати гласуват днес законодателната програма на правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес депутатите в Камарата на общините ще гласуват речта на британската кралица, в която се излага законодателната програма на правителството. Снощи депутатите с малко мнозинство отхвърлиха предложените от лейбъристите промени за назначаване на повече полицаи и пожарникари и за премахване на лимита в заплащането на обществените служители. 

Депутатите гласуваха с 323 срещу 309 гласа срещу поправката в речта на кралицата. Това бе първото гласуване в Камарата на общините след общите избори и първи тест за правителството на малцинството на Тереза Мей и оказаната ѝ подкрепа от северноирландските юниионисти. 

По-рано през седмицата Демократичната юнионистка партия се съгласи да подкрепи Тереза Мей срещу отпускане на допълнително 1 милиард паунда за Северна Ирландия. Генералният секретар на профсъюза "Юнайт" Лен Маклъски коментира резултата с думите, че от това гласуване е проличало какво ще означава този парламент за трудовите хора. 
Тереза Мей не се поколеба да даде 1 милиард паунда, за да остане на власт, но отказва на милиони обикновени работници няколко десетки паунда, от които те спешно се нуждаят, за да възстановят щетите, нанесени след седем години на строги икономии, отбеляза Маклъски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!